Rotterdam The Hague Airport heeft op 14 maart de rapporten gepresenteerd die de aanvraag voor een nieuw luchthavenbesluit moeten onderbouwen. Men gaat ervan uit dat de werkgelegenheid zal toenemen bij 75% meer vluchten in 2025. Maar de geluidsoverlast ook. En dat zullen de bewoners van Schiedam Noord gaan merken. In de komende maanden zal blijken of het Schiedamse gemeentebestuur vast houdt aan het eerdere uitgangspunt dat de huidige geluidscontour moet blijven. GroenLinks zal daar op blijven inzetten. Toename van het luchtverkeer veroorzaakt ook meer CO2-uitstoot wat in strijd is met het onlangs gesloten mondiale klimaatakkoord. 

In 2025 stijging vluchten met 75 %

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) moet volgens nieuwe wetgeving uiterlijk in 2018 een nieuwe vergunning hebben (“luchtvaartbesluit”). Plannen daartoe zijn in 2014 al bekend gemaakt. RTHA wil in 2025 negen tot elf nieuwe bestemmingen bedienen en al met al ruim 38.000 vluchten per jaar afhandelen (tegen 22.000 nu: 75% vluchten extra). Dit kan alleen maar als de omgeving een dergelijke uitbreiding aanvaardbaar vindt, heeft de minister Schultz van Haegen gesteld. RTHA realiseert zich dat er flinke weerstand tegen de plannen zal zijn.  In de komende maanden gaat het vliegveld op diverse manieren proberen alle neuzen hun kant op te krijgen. Men wil daartoe zelfs een nieuw overlegorgaan in het leven roepen, een soort “Alderstafel” zoals rond Schiphol. 

Zakelijke vakantiegangers

Toen diverse betrokkenen in 1998 afspraken maakten over het voortbestaan van wat toen nog vliegveld Zestienhoven heette, sprak men af dat het nieuwe Rotterdam Airport een zakenvliegveld zou zijn. Helaas is die term nooit goed omschreven. RTHA formuleert nu “zakenvliegveld” als een vliegveld van waaruit hoofdzakelijk op zakelijke bestemmingen wordt gevlogen. En een zakelijke bestemming is dan weer een bestemming in een gebied dat voor zakenlui relevant is. Om dergelijke vluchten rendabel te maken, rekent RTHA met een zakelijke bezetting van 20%, dus de overige stoelen moeten gevuld worden met vakantiegangers. Daarmee is “zakenvliegveld” een loze term is gebleken.

Meer geluidsbelaste woningen

In het milieu-effectrapport dat op 14 maart werd gepresenteerd is onderzocht wat de gevolgen van een zestal scenario’s zijn voor de omgeving. Het vliegveld heeft de voorkeur voor het scenario 3c waarbij er 38.000 vluchten per jaar plaats kunnen vinden in 2025.  De nieuwe 56 dB(A) Lden geluidscontour gaat de bebouwing van Spaland, Sveaparken en Kethel Oost raken. De contour zal tot aan de noordkant van volkstuinencomplex Thurlede reiken. Met als gevolg een forse toename van het aantal woningen dat te maken krijgt met geluidsoverlast.

Kosten en baten

In de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) is berekend wat de “gemonetariseerde” waarde is van alle gevolgen van de uitbreiding van het aantal vluchten. Met een MKBA beoogt men een objectieve weging van alle effecten, zoals investeringen, reistijd, toerisme en leefbaarheid uitgedrukt in geld. Bureau Ecorys die deze MKBA heeft verricht, kwam tot de conclusie dat in alle groeivarianten er een positieve balans is tussen de baten en de kosten! Dus meer vliegen levert in geld meer op.

Ecorys signaleert echter wel “aanzienlijke kosten” als het gaat om de effecten van toegenomen geluidsproductie en –overlast. Die heeft het onderzoeksbureau uitgedrukt in waardevermindering van de koopwoningen. In zowel het oostelijk als het westelijk gebied van het vliegveld zou het in de voorkeursvariant van RTHA (variant 3c) gaan om ruim 100 miljoen euro waardeverlies van enkele tienduizenden huizen in de komende 10 à 20 jaar. Het onderzoek stelt dat meer vluchten over een periode van zo’n 30 jaar bezien “maatschappelijk rendabel” zijn. Ecorys heeft daarbij niet gekeken naar bijvoorbeeld de ontwikkeling van de ticketprijs, want de onderzoekers geloven dat de vraag naar vliegreizen een autonome groei zal laten zien, los van de prijs….. En van het niet zolang geleden gesloten mondiale klimaatakkoord trekt de luchtvaartwereld zich al helemaal niets aan.

Rekening bij omwonenden

De wrange constatering bij de MKBA is dat de rekenaars weliswaar blij kunnen worden van de effecten van meer vluchten, maar dat de rekening op de verkeerde plek terecht komt. De winst (baten) komt terecht bij het vliegveld, de reizigers en de bedrijven, de kosten komen voor rekening van omwonenden in de vorm van waardevermindering van hun huizen! En dan hebben we het nog niet over het gederfde woongenot en de mogelijke negatieve effecten op de gezondheid.

Discussie in Schiedam

Wethouder Van Aaken heeft aan de gemeenteraad toegezegd de rapporten voor te leggen zodra zij deze bestudeerd heeft. Er is al wel een stadserfbijeenkomst gepland op 17 mei, waarbij bewoners en raadsleden in debat kunnen gaan met elkaar en vertegenwoordigers van RTHA. De plannen zullen uiteraard in de gemeenteraad worden besproken (na de zomer). GroenLinks Schiedam heeft plannen om met de bewoners van de meest geluidsbelaste huizen in gesprek te gaan. Helaas is er maar beperkte inspraak van burgers en overheden mogelijk: een definitief besluit zal eind 2017 door de staatssecretaris worden genomen na consultatie van lokale overheden en de Tweede Kamer. 

Deze kwestie krijgt dit jaar zeker een vervolg!

John Witjes.