Met twintig zakelijke bestemmingen in het jaar 2020 in plaats van de huidige zes willen Rotterdam Airport en de gemeente Rotterdam het vliegveld en de stad beter op de kaart zetten. Hiertoe is in februari een overeenkomst tussen de Schiphol Group en Rotterdam gesloten. Over de onduidelijkheden in dat akkoord heeft GroenLinks vragen gesteld aan ons college van B&W.
Wij vrezen dat het akkoord een nieuwe stap is op weg naar gestage groei van Rotterdam Airport. En dus ook groei van het aantal vluchten en de lawaaioverlast voor de bewoners van Schiedam Noord. De antwoorden van het college vormden voor ons reden opnieuw vragen te stellen, met name over wat verstaan moet worden onder het zakelijk karakter van de luchthaven en over hoe de gemeente denkt de thans geldende maximale geluidsbelasting te bewaken. Wij hebben nog geen antwoord gekregen. Maar wij zijn er niet gerust op.
Net als bij Schiphol lijkt de luchthaven in vrijwel alles uiteindelijk haar zin te krijgen ook als dat het leefmilieu van tienduizenden verziekt.
Om te kunnen groeien heeft Rotterdam Airport nu al meer “geluidsruimte” nodig. Zij is daartoe een MER-procedure gestart. Wij zullen op die binnenkort te verschijnen milieu effect rapportage onze zienswijze indienen. Wij vrezen dat reeds in 2007 het aantal vluchten op Rotterdam Airport flink zal toenemen en wij houden het Schiedamse college van B&W gaarne aan de uitspraak dat het huidige aantal vluchten het maximum is! Liefst zien wij dat Rotterdam Airport helemaal gesloten wordt, maar dit is thans politiek geen issue.