Schiedam gaat JA/JA sticker voor reclamedrukwerk invoeren!

Tijdens de raadsvergadering van 1 oktober 2019 heeft GroenLinks er mede namens Progressief Schiedam en Fractie van Dijk voor gepleit om in Schiedam zo snel mogelijk de JA/JA sticker voor reclamedrukwerk in te voeren. Met deze maatregel mogen reclamefolders alleen nog maar bezorgd worden als er een JA/JA sticker op de brievenbus zit.

Nu is het nog zo dat huishoudens die geen reclamefolders willen ontvangen, hiervoor een NEE/NEE, of NEE/JA sticker op de brievenbus moeten plakken. In Amsterdam is een aantal jaar geleden besloten dit om te draaien. Daardoor daalde het aantal bezorgde folders met ruim 60%. De folderbranche stapte naar de rechter, die oordeelde dat een gemeente het recht heeft deze maatregel in te voeren. Afgelopen week oordeelde ook het Gerechtshof in hoger beroep dat het invoeren van een systeem met JA/JA stickers rechtmatig is.

Het gemiddelde huishouden ontvangt ongeveer 33 kilo aan folders per jaar. Schiedam heeft ruim 36.000 huishoudens. Fractievoorzitter René Karens: “We staan voor een duurzame stad. Onnodige papierverspilling past daar niet in. Iedereen die graag folders op papier ontvangt, kan die met een JA/JA sticker blijven ontvangen. Maar als ook in Schiedam het aantal folders met 60% daalt, scheelt dat ruim 700.000 kilo onnodig verspild papier. En dat door één eenvoudige maatregel”.

Vanuit de raad werd vooral instemmend op het idee gereageerd. Het college gaat nu kijken per wanneer het kan worden ingevoerd en zet in op 1 juli 2020.