Zoals bekend wil Rotterdam The Hague Airport (RTHA) het aantal vluchten de komende tien jaar uitbreiden met 75% naar 35.000 per jaar. Vluchten die voor een groot deel van Schiedam Noord veel overlast zorgen. Om tot een nieuw luchtvaartbesluit te komen is in de afgelopen twaalf maanden een Milieu- Effect Rapportage opgesteld. Daarin worden de gevolgen van die uitbreiding voor de omgeving in kaart gebracht. Het opstellen van deze MER heeft veel langer geduurd dan aanvankelijk gepland omdat stijgende vliegtuigen de landende toestellen naar Schiphol zouden kruisen.
Het rapport is inmiddels klaar, zo bleek tijdens de vergadering van de Commissie Regionaal Overleg (CRO) op 8 oktober. Het rapport mag echter niet worden vrijgegeven van Schiphol: de discussie over uitbreiding van het aantal vluchten wordt voorlopig opgeschort. Ook de CRO krijgt geen inzage in het ruim 1000 pagina's tellende MER-rapport.
Onder druk van een landelijk debat over de toekomst van de luchtvaart in Nederland wil Schiphol eerst een integrale visie op zijn luchthavens (naast Rotterdam zijn dat Lelystad en Eindhoven) en het gebruik daarvan ontwikkelen: waar heeft Nederland nou eigenlijk behoefte aan (volgens Schiphol dan) en hoe zal het gebruik van vliegtuigen naar verwachting gaan verlopen. Men verwacht dat het opstellen van deze visie drie tot zes maanden gaat duren. Daarna is Rotterdam Airport weer aan de beurt.
Volgens Rotterdam Airport heeft het uitstel niets te maken heeft met de komst van een nieuwe directeur van RTHA. Ook zou Schiphol niet overwegen de ambities voor Rotterdam Airport naar beneden bij te stellen.
Hopelijk komt van uitstel afstel. Dat Schiedam Noord nog tientallen jaren met een vliegveld in de achtertuin opgescheept zit, is een gegeven. Maar de overlast die de buren van RTHA nu al ondervinden kan alleen beheerst worden door niet meer te vliegen dan nu het geval is. Mogelijk dringt dit inzicht ook door op de burelen van Schiphol.
John Witjes.