De veiligheid in de landtunnel A4 Delft-Schiedam is een Schiedamse verantwoordelijkheid. Medio volgend jaar moet de burgemeester een openstellingsvergunning afgeven. Dan moet hij er van overtuigd zijn dat het met de veiligheid in de tunnel goed zit. Dat maakt deze kwestie interessant voor de Schiedamse politiek. Bestuurders en raadsleden waren er echter niet bij de themabijeenkomst over tunnelveiligheid van Rijkswaterstaat op 1 november in het Infocentrum naast de snelweg.
In 2010 had de toenmalige burgemeester nogal een punt gemaakt van de gevaren van calamiteiten in de tunnel, zoals een grote brand met een vrachtwagen. De Minister heeft in mei 2012 haar hoogste ambtenaar naar Schiedam gestuurd om aan de gemeenteraad te vertellen dat het wel goed komt met die veiligheid, ook zonder de door de gemeente gewenste “sprinklerinstallatie”. Dat werd ook op 1 november uitgedragen: de tunnel voldoet ruimschoots aan de strengste eisen in de Landelijke Tunnelstandaard. De kans op een calamiteit in de tunnel is klein en als het gebeurt, zijn er voldoende voorzieningen om het aantal slachtoffers tot een minimum te beperken. Tenminste, als de mensen niet in paniek raken en de instructies van de verkeerscentrale opvolgen.
Ongetwijfeld zal de weg gaan voldoen aan de door Rijkswaterstaat zelf opgestelde tunnelstandaard en daarmee ook ruim aan de Europese regels, maar dat neemt niet weg dat de tunnel veel veiliger had kunnen zijn als men bij het ontwerp vier tunnelbuizen had aangelegd in plaats van twee, zoals de inmiddels opgeheven Commissie Tunnelveiligheid in 2010 adviseerde. Of als men vluchtstroken of vluchthavens had aangebracht in de tunnel. Straks zal een simpel pechgeval in de tunnel al leiden tot het afkruisen van twee rijbanen in de tunnel met alle risico’s van dien.
In 2012 werd geschermd met de stelling dat de Schiedamse tunnel een vergelijkbaar voorzieningenniveau krijgt als de toen net geopende landtunnel in de A2 bij Utrecht. De resultaten van de evaluatie na 2 jaar van die tunnel zouden nog worden meegenomen. Nooit meer wat van gehoord. De kans op een explosie in de tunnel wordt door Rijkswaterstaat als zeer laag ingeschat: in de tunnel mogen geen “gevaarlijke goederen die aanleiding kunnen geven tot een zeer grote explosie, een grote explosie of het vrijkomen van een grote hoeveelheid giftige stoffen” worden vervoerd. Zowel benzine als diesel in tankauto´s dan weer wel.
Maar met die openstellingsvergunning komt het wel goed; die zal volgend jaar voor het Schiedamse College een formaliteit zijn op de weg naar een glorieuze opening van de weg.
John Witjes.