Diversiteit en inclusie. 

Wat ons betreft is dit een zo’n vanzelfsprekend onderdeel van de maatschappij, dat dit eigenlijk geen onderwerp zou moeten zijn. Iedereen moet kunnen meedoen, ongeacht je gender, leeftijd, afkomst, geaardheid of beperking. Maar helaas is diversiteit en inclusie nog niet vanzelfsprekend in Nederland, en zo ook in onze gemeente. Zelfs ondanks dat wij een van de meest diverse gemeentes van het land zijn. 

Bijvoorbeeld met betrekking tot culturele achtergrond. 35,5% van de Schiedammers hebben een niet-westerse migratieachtergrond. Dit is veel hoger dan het landelijke gemiddelde van 17,5%. Maar als we bijvoorbeeld kijken naar hoeveel werknemers van de gemeente een niet-westerse migratieachtergrond hebben, dan blijven we steken op 13%. En qua man/vrouw verdeling binnen de ambtelijke organisatie zijn er ook nog vraagtekens te zetten.

De gemeente gaat daarom nu ook werk maken van diversiteit en inclusie in de eigen organisatie. Omdat het aan de ene kant belangrijk is dat de organisatie ook een redelijke afspiegeling is van de stad. Maar juist ook omdat we een gemeente willen zijn waar iedereen zich fijn en welkom voelt, ongeacht de onderlinge verschillen.

Het onderwerp stond hierom op de commissie-agenda van januari. We hebben verschillende suggesties gedaan die wethouder Ooijevaar meeneemt. De belangrijkste daarvan was toch wel het volgende: Ga als gemeente verder het gesprek aan met de personen die het betreft. Met de mensen die momenteel aanlopen tegen de obstakels van onvoldoende diversiteit en inclusie. Zij weten juist wat er moet gebeuren om het op te lossen. Zodat niet eenzijdig vanuit de toren plannen gemaakt worden, maar juist mét mensen die nu nog niet eerlijk de kans krijgen door wie ze zijn. Want juist die diversiteit maakt onze stad mooier.

De wethouder stelde daarom ook terecht de vraag wat de raadsleden vanuit hun rol kunnen bijdragen aan een inclusieve stad. Juist ook omdat wij de verantwoordelijkheid hebben de stad te vertegenwoordigen. Hoe divers en inclusief is de raad, zijn de fracties, en de partijen? GroenLinks Schiedam wordt gelukkig steeds diverser en inclusiever, maar ook bij ons is het helaas nog niet vanzelfsprekend. De komende tijd ga ik daarom ook mijn brein hierover breken, om dat vervolgens in actie om te zetten natuurlijk! Tips, ideeën en suggesties zijn van harte welkom op: sandra@groenlinksschiedam.nl en ook als je een digitaal kopje thee met me wil drinken hierover kun je daar terecht. Want ook voor mij geldt natuurlijk: ik moet niet over jullie praten, maar mét jullie.