Bart Voortman heeft in zijn bijdrage opgeroepen om:

·       Op een andere manier naar bijstandsgerechtigden te kijken. Niemand zit voor zijn lol in een uitkering en niet elke uitkeringsgerechtigde is een potentiële fraudeur.

·       Heel kritisch te zijn op het gebruik van inlichtingen van het ‘inlichtingenbureau’, omdat we niet weten op welke manier dat bureau zijn data verzamelt. Het is niet uit te sluiten dat daar, net als in de toeslagenaffaire, algoritmes gebruikt worden die systematische vooroordelen tegen groepen mensen in zich hebben.

·       Ruimhartiger om te gaan met vrijstellingen van de kostendelersnorm en giften in natura, omdat daarin de menselijke maat leidend moet zijn in plaats van alle regeltjes.

·       Te zorgen dat er in de organisatie van Stroomopwaarts ‘checks & balances’ worden ingericht die voorkomen dat er op termijn een cultuur van ‘fraudejacht’ kan ontstaan.

·       De raad, zoals eerder beloofd, wél de gelegenheid te geven om de ‘visie op Stroomopwaarts’ te kunnen behandelen. Want juist die nieuwe visie op Stroomopwaarts is het moment om met elkaar te bepalen hoe we vinden dat cliënten van Stroomopwaarts behandeld zouden moeten worden.

 De wethouder benadrukte dat Stroomopwaarts er juist op is gericht cliënten te ondersteunen en te helpen. De focus ligt op preventie, niet op handhaving. Helaas is handhaving wel een wettelijke taak. De wethouder deelt de zorgen van onze fracties over het inlichtenbureau, maar stelt voor om te wachten op de resultaten van het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens hiernaar. Tot die tijd moet de gemeente van het IB gebruik maken, omdat de gegevens die het IB uitgeeft niet op een andere manier te verkrijgen zijn.

M.b.t. het registreren van vrijstellingen van de kostendelersnorm zegde de wethouder toe dat dit in de toekomst in de systemen van Stroomopwaarts geregistreerd zal worden. De raad zal hierover worden geïnformeerd. Ook zegde hij toe om samen met Stroomopwaarts te kijken naar de vrijstelling van giften in nature als inkomen. Hierover is onlangs een Kamermotie aangenomen. Daarnaast zou Stroomopwaarts giften zoals boodschappen of een vakantie al niet als inkomen meetellen, en zou daardoor de uitkering dus niet gekort worden.

De wethouder is het met ons eens dat de raad zijn mening moet kunnen geven over de visie op Stroomopwaarts. Hij is met de collega’s uit Maassluis en Vlaardingen in overleg over de ‘roadmap Stroomopwaarts’ en zal de raad binnenkort informeren over hoe en wanneer we hierover kunnen spreken. En dit zal zeker niet de laatste keer zijn dat dit onderwerp besproken wordt. Wij zullen ons blijven inzetten voor een menselijke benadering van cliënten van Stroomopwaarts, gebaseerd op vertrouwen. En we horen graag van jou als je ideeën of ervaringen hierbij hebt die ons kunnen helpen. Dat kan via fractie@groenlinksschiedam.nl