Op dinsdag 9 december stond tijdens de commissievergadering de participatiewet op de agenda. GroenLinks en Progressief Schiedam zijn nog altijd geen voorstander van de wet. Maar zoals het in de beleidsnota staat, heeft het volgens GroenLinks raadslid Katinka de Rover in ieder geval niet het karakter van dwangarbeid.
De Rover had nog wel een vraag voor de raad zelf.
Ongeveer 60 Wajongers worden extra gestimuleerd om een opleiding te gaan volgen en daarvoor krijgen zij een steuntje in de rug van 750 euro. Dit omdat zij meestal niet kunnen werken naast hun studie, aldus de notitie. De Rover is van mening ‘dat wij serieus moeten afwegen of wij 60 Wajongers een heel klein beetje willen stimuleren om te studeren of dat wij een aantal jongeren een goede basis willen gaan geven omdat zij tijdens hun studie niet zullen kunnen werken. Graag hoor ik wat iedere partij hier van vindt in het kader van onze oordeelsvorming’.
In reactie hierop liet de SP-fractie weten het niet te willen hebben over individuele toeslagen of de hoogte daarvan. De Rover noemde dit een zwaktebod omdat het in de beleidsnotitie wel over cijfers en hoeveelheden gaat.
D66, die zichzelf graag een onderwijspartij noemt, gaf aan Wajongers niet te willen ‘pamperen’ maar 'prikkelen'. D66 leek hier volledig voorbij te gaan aan het feit dat het hier gaat over jonggehandicapten, alsof die met een beetje prikkelen hun handicap opzij kunnen zetten. De Rover gaf aan niet te willen pamperen maar het inkomen juist gelijk te willen trekken aan dat van ‘gewone’ studenten.
Uiteindelijk bleek enkel Leefbaar Schiedam het met GroenLinks en Progressief Schiedam eens te zijn dat Wajongers die gaan studeren best wat extra financiële ruimte mogen krijgen.
Het college gaf echter aan de plannen zoals zij er liggen niet te veranderen. Na een halfjaar zal er wel een evaluatie plaatsvinden van de hoeveelheid of hoogte van individuele studietoeslagen.