“Voorzitter,

Normaal gesproken voert namens GroenLinks en Progressief Schiedam één partij het woord in de eerste termijn. Gezien de vreemde vergadermethode vandaag, zullen we beiden het woord voeren. Namens elkaar, en namens fractie van Dijk, zal ik nu vooral de terugblikkende beschouwingen doen. Collega Hamerslag zal straks vooruitblikken namens ons en fractie van Dijk. 

Het zijn ingewikkelde tijden, ook politiek:

  • Corona leidt tot grote onzekerheden en zorgen, landelijk natuurlijk, maar ook in Schiedam. Wat de effecten zijn op de inkomsten én uitgaven van de stad is nog onduidelijk. 

  • En dat in een situatie waarin de gemeentelijke financiën al enorm onder druk staan, zeker in vergelijking met vorig jaar. Het is dan ook logisch dat we dit jaar geen Zomernota met bijbehorende algemene beschouwingen konden hebben. 

We hadden, en hebben, in Schiedam echter wel veel ambities om de stad mooier te maken. Dat is door Corona niet veranderd. Maar het maakt ook deze algemene beschouwingen nog wel ingewikkelder dan ze anders al zouden zijn geweest. 

Voorzitter, je zou het bijna vergeten door al het Coronageweld, maar wat is er ook weer veel bereikt afgelopen jaar. Dat blijkt onder meer uit de evaluatie van het collegeprogramma. Onze complimenten aan het college dat de afgelopen 2,5 jaar keihard werkt aan het uitvoeren van alle plannen voor een mooier Schiedam. Laat ik een paar onderwerpen uit het afgelopen jaar aanhalen die ons trots maken:

  • Na jarenlange discussie besloten we eindelijk om Schiedam vuurwerkvrij te maken, een lang door GroenLinks en PS gekoesterde wens. Corona zorgde voor uitstel hiervan tot na deze jaarwisseling, maar nu lijkt Corona er landelijk voor te zorgen dat het kabinet het voor de komende jaarwisseling regelt. Heel goed nieuws voor mens, dier en milieu!

  • In het sociaal domein hebben we de voorzieningen voor de mensen die het het zwaarst hebben, zoals de armoederegelingen, tot nu toe in stand kunnen houden, ondanks het feit dat het Rijk gemeenten veel te weinig budget heeft gegeven om alle taken in het sociaal domein uit te voeren. En we hebben als Raad mede op initiatief van mevrouw van Dijk besloten een lokaal Schuldenlab op te zetten. 

  • Het klimaatbeleidsplan dat vorige maand is vastgesteld borgt de grote ambities die we hebben op het vlak van duurzaamheid. Dat die ambities ook praktisch effect hebben zien we in bijvoorbeeld het klimaatadaptatieplan en de mobiliteitsvisie.

  • De aanpak huiselijk geweld is voor onze gemeenteraad een prioriteit geworden waar we komende maanden meer werk van zullen maken. 

  • En, een onderwerp dat elk jaar terugkomt: de afspraak om de sociale woningvoorraad in stand te houden is dit jaar ook in de nieuwe woonvisie voor Schiedam vastgelegd. Een visie die past bij de uitdagingen en kansen van Schiedam voor de komende jaren. We zien uit naar de totstandkoming van de plannen waarin ruim voldoende nieuwe sociale woningen worden toegevoegd, zoals Schiedam nodig heeft!

Voorzitter, dit zijn maar enkele voorbeelden. De tussenevaluatie van het collegeprogramma laat zien dat er op vrijwel alle afspraken in het coalitieakkoord grote stappen worden gezet. En dat is niet vanzelfsprekend. We hebben in Schiedam te maken met een ingewikkelde politieke situatie. 15 fracties, een brede coalitie van 6 soms zeer verschillende partijen. En een stad met grote uitdagingen die regelmatig de lijstjes aanvoert die je liever niet wilt aanvoeren. Dat maakt de prestaties van het college, en daarmee ook de effectiviteit van onze raad, bijzonder. We zijn in staat om ondanks grote inhoudelijke verschillen van inzicht, politieke voorkeuren en stijlen van politiek bedrijven elkaar toch vaak genoeg te vinden. Om samen te werken, om het compromis te vinden en om zo Schiedam vooruit te helpen.

De begroting die nu voorligt is ook een knap staaltje werk. Koers houden waar mogelijk, juist nu. En van een enorm tekort, zoals gezegd vooral veroorzaakt doordat het Rijk zich een onbetrouwbaar partner heeft getoond, zijn we naar een vrijwel sluitende begroting gegaan. Dat gaat niet zonder pijn en moeite. Voor ons is de versobering van de regeling tegemoetkoming meerkosten een hele pijnlijke maatregel. Hoewel die bovenwettelijk en aanvullend is, raken we hiermee direct een groep Schiedammers die het al niet breed heeft. Daarom dienen Groenlinks, Progressief Schiedam en de Fractie van Dijk samen met onder meer de VVD een motie in om, zodra de mogelijkheid zich voordoet, onder meer deze versobering terug te draaien. En voorzitter, de regeling tegemoetkoming meerkosten zal in december formeel worden aangepast, als de WMO verordening in de Raad wordt behandeld. Dat betekent dat deze regeling in december wordt veranderd, en dan per januari tot een versobering leidt. Mensen met een minimuminkomen horen dan een maand voor het nieuwe jaar dat zij het komend jaar met een fors bedrag minder moeten doen. Wij zouden het college willen oproepen bij dat raadsvoorstel nog eens goed te kijken hoe de meest schrijnende gevolgen hiervan komend jaar kunnen worden gecompenseerd. Wellicht dat in de door het Rijk beschikbaar gestelde coronagelden mogelijkheden liggen?

Voorzitter, in de technische vragen en de commissie hebben we het gehad over inhuur van communicatiemedewerkers. De burgemeester gaf aan de mogelijkheden om dat efficiënter te doen richting de Zomernota te onderzoeken, waarbij ook het idee van een flexpool als alternatief voor veelvuldig en langdurig extern inhuren onderzocht wordt. Kan hij dat vanavond toezeggen? Dank voor de extra informatie bij deze vraag die vandaag nog werd toegezonden. Die roept nog wel de vraag op waarom de externe inhuur in 2019 76.000 per fte kost, en in 2020 150.000 per fte. Kan dat verduidelijkt worden?

Tenslotte nog een vraag over de aangekondigde bonus voor BOAs, voorzitter. Schiedam gaat, net als Amsterdam en Rotterdam, alle BOAs een bonus van 300 euro geven ter compensatie van de extra inzet als gevolg van Corona. Onze medewerkers toezicht en handhaving hebben het in deze periode inderdaad heel zwaar. Maar dat geldt natuurlijk voor meer groepen in de stad. Het heeft ons daarom wel verbaasd dat deze bonus schijnbaar eenzijdig door de burgemeester kon worden aangekondigd. Zeker als je dat afzet tegen de vele discussies die de Raad eerder heeft gevoerd over, bijvoorbeeld, het jaarlijkse bedankje voor vrijwilligers. Was het niet beter geweest dit via een raadsvoorstel aan de raad voor te leggen?