Het is menigeen een doorn in het oog: de grote hoeveelheid energiedrankblikjes en PET-flesjes die de Schiedamse paden en lanen ontsieren. Om aan te tonen hoeveel van die verpakkingen er in de Schiedamse parken rondslingeren, ging GroenLinks op pad om blikjes en flesjes te verzamelen. Met een zorgwekkende oogst als gevolg.
Oogst
GroenLinks toog een zaterdagochtend met drie actieve leden op pad in Schiedam Nieuwland om blikjes en PET-flesjes te verzamelen. Het resultaat: vele zakken vol met blik en plastic. Zeker 300 blikjes en flesjes werden er in korte tijd verzameld. Deelnemer aan de actie en GroenLinks-fractievoorzitter Jeroen Ooijevaar: “Iedereen zou eens een uurtje zo'n route moeten lopen. De oogst is zorgwekkend en leerzaam. Wat zijn veel Schiedammers slecht opgevoed!” Is het in het begin alleen een storend gezicht, de uiteindelijke gevolgen zijn groter. Plastic flesjes die blijven liggen zijn na een aantal jaren tot poeder verpulverd en komen uiteindelijk via het riool in de rivier en de oceaan terecht. Daar wordt het een onderdeel van de 'plastic soep' en vergiftigt het de voedselketen.
Kosten voor de gemeente
Met zijn drieën zijn de GroenLinksers ongeveer twee uur aan het verzamelen geweest. Dat zijn zes manuren. In die zes manuren zijn 300 blikjes en flesjes verzameld. Dat betekent dat er per manuur ongeveer 50 blikjes en flesjes kunnen worden geraapt. Ervan uitgaande dat een Irado-medewerker ongeveer 25 euro per uur kost, betekent dat dus dat het opruimen van een blikje of een PET-flesje de gemeente ongeveer 50 cent per stuk kost. Dat is soms zelfs meer dan het drankje überhaupt in de winkel heeft gekost! Jeroen Ooijevaar: “De gemeente kan zijn budget maar een keer uitgeven. Geld om dit op te ruimen is letterlijk weggegooid. We kunnen als gemeente dat geld beter uitgeven, en de Schiedammers hebben dat letterlijk zelf in de hand!”
De oplossing: statiegeld uitbreiden in plaats van afschaffen
Staatssecretaris Wilma Mansveld van milieu moest eerder een beslissing om statiegeld af te schaffen uitstellen. Komende maand moet zij een nieuwe stap zetten in het verpakkingsdossier. GroenLinks pleit ervoor om de statiegeldregeling uit te breiden in plaats van af te schaffen: hiermee wordt belet dat blikjes en kleine PET-flesjes in het milieu terecht komen. In Duitsland is al gebleken dat statiegeld op blik helpt tegen vervuiling van straten en parken.
Het al dan niet afschaffen van statiegeld is een zaak van Den Haag, maar zoals zoveel zaken gaat het gemeentes wel aan. Elk blikje of flesje dat op straat terecht komt, kost Schiedam 50 cent. En dat is telkens 50 cent die ook had kunnen worden uitgegeven aan zaken als groenonderhoud, scholing, sociale zekerheid, veiligheid of kunst en cultuur.
Zie ook een eerdere column van Johan Grijzen.