De uitstoot van ultrafijnstof door vliegverkeer is door een recent rapport van het RIVM weer in beeld gekomen. De regering geeft aan dat nader onderzoek zal worden ingezet naar de effecten op de gezondheid van mensen die rond Schiphol wonen. Door de omwonenden van Rotterdam Airport The Hague Airport (RTHA) is aan de wethouders van de omliggende gemeenten gevraagd te onderzoeken hoe hoog de concentraties ultrafijnstof rond het vliegveld zijn, want dat is niet bekend. De beoogde toename van het aantal vluchten maakt de noodzaak van goede cijfers alleen maar groter.
Op 23 september stuurde staatssecretaris Mansveld naar aanleiding van een onderzoek door het RIVM een brief aan de Tweede Kamer waarin zij de gevaren van het wonen naast een vliegveld wat lijkt te bagatelliseren. Zij lijkt selectief te shoppen in het RIVM-rapport van september dit jaar. Zij schrijft dat “nadelige gezondheidseffecten van ultrafijnstof na kortdurende verhoogde dan wel langdurige blootstelling niet worden uitgesloten”. En ook: “Er is op basis van de wetenschappelijke literatuur weinig bekend over de gezondheidseffecten van blootstelling aan ultrafijnstof”. Het RIVM geeft echter aan dat die gezondheidseffecten wel degelijk te verwachten zijn, echter deze zijn nog niet te kwantificeren. En hoewel het meeste ultrafijnstof afkomstig is van wegverkeer, is er bij Schiphol sprake van extra ultrafijnstof dat tot op een afstand van 15 km van de luchthaven nog meetbaar is.
Om lastige discussies met de machtige luchtvaartlobby voor dit moment uit de weg te gaan heeft de staatssecretaris de bekende tactiek van stal gehaald: zij heeft aan het RIVM gevraagd om de effecten van langdurige blootstelling aan ultrafijnstof te onderzoeken. En verder is het afwachten. Meer onderzoek doen naar de omvang van het probleem gaat zij uit de weg, behalve rond Schiphol ziet zij geen aanleiding om elders in het land concentraties ultrafijnstof te meten.
Op basis van het verontrustende RIVM-rapport is het echter noodzakelijk dat zo snel mogelijk duidelijk wordt wat de bijdrage van RTHA aan de concentratie van ultrafijnstof in onze regio is. Hopelijk pakken de wethouders van Schiedam en de omliggende steden de oproep van de Commissie Regionaal Overleg RTHA op om DCMR opdracht te geven tot een gedegen meting over te gaan.
John Witjes.