Proefvaart met de waterbus
Proefvaart met de waterbus

Van de rails en over het water

Het openbaar vervoer in en rond Schiedam gaat de komende maanden op in ieder geval twee punten fors veranderen: de treinverbinding naar Hoek van Holland wordt omgebouwd tot metroverbinding en er komt een nieuwe verbinding over het water naar de RDM campus op Rotterdam Heijplaat.

In maart was het de laatste keer dat de trein van Schiedam naar Hoek van Holland reed en weer terug. Komende maanden wordt de treinverbinding omgebouwd tot metrolijn en dit gaat gepaard met grote veranderingen aan het spoor en de stations. Het ombouwen van station Schiedam Nieuwland is al goed zichtbaar. Dit station is nog amper terug te herkennen zonder spoor, zonder ‘winkel’ en zonder perrons.

Reizigers zijn gedurende de ombouwperiode aangewezen op stop- en snelbussen die rijden van Schiedam naar Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland en vice versa. Het vervangende busvervoer veroorzaakt wat meer drukte op bijvoorbeeld de Horvathweg en rondom station Schiedam Nieuwland. De bussen rijden net zo vaak als de trein, alleen doe je tot een half uur langer over de reis.

Schiedam is vanaf 1 mei ook een nieuwe OV-verbinding over het water rijker. De waterbus van de RET gaat varen vanaf de Maasboulevard naar de RDM campus op Rotterdam Heijplaat. Vanaf hier kun je over het water verder reizen naar bijvoorbeeld de Leuvehaven in Rotterdam. 
GroenLinks ging mee op proefvaart. Voorlopige conclusie: het is een mooie, betaalbare tocht met als extra pluspunt dat de fiets gratis mee mag. De RET heeft nog wel een slag te maken naar een minder vervuilende en meer klimaatvriendelijke aandrijving van de waterbus. 

Al met al gaat het OV er weer een paar stapjes op vooruit. GroenLinks hoopt natuurlijk dat de nieuwe OV-verbindingen de Schiedammers gaan bevallen en blijft zich inzetten voor nog meer verbeteringen in het OV.