In dit artikel

  • Zomernota
    • De bezuiniging op de landschapstafel is geschrapt.
    • De gemeente moet stoppen met het beboeten van daklozen voor buitenslapen.
    • Innovatieve mogelijkheden om de doorstroming van fietsers te verbeteren, moeten voortaan worden meegenomen in plannen.
    • Er komt een mogelijkheid voor bewoners om zelf een draagvlakmeting aan te vragen over gereguleerd parkeren.
    • Het beleid voor toepassing van de kostendelersnorm moet worden aangepast, zodat uitkeringsgerechtigden die willen samenwonen of mantelzorg willen verlenen niet meer afgeschrikt worden door een directe korting op de uitkering.
  • Jaarrekening

Zomernota

De zomernota is een document dat de gemeente elk jaar opstelt, waarin de financiële situatie van de gemeente wordt geschetst en de kaders voor de begroting van het komende jaar worden vastgelegd. Het is een soort tussenstand en geeft inzicht in hoe de gemeente ervoor staat en welke keuzes er gemaakt moeten worden voor de toekomst.

GroenLinks had veel commentaar op de zomernota, er is namelijk veel onduidelijk. Om kaders voor de begroting van volgend jaar vast te stellen, moet het financiële beeld duidelijk zijn. Als die duidelijkheid er niet is, dan weet je niet hoe groot het gat in de begroting is en hoeveel er bezuinigd moet worden. Fractievoorzitter Yorick Haan zei daar in de vergadering over dat er dit jaar nog meer onzekerheid en nog meer onduidelijkheid is dan vorig jaar. Yorick: “Dat komt niet alleen door hoe Den Haag regeert, maar ook door de manier waarop het college opereert. Den Haag gooit steeds meer taken over de schutting naar gemeenten, en bezuinigt tegelijkertijd miljarden op het geld dat naar dezelfde gemeenten gaat om alle taken uit te voeren. Het college geeft geen duidelijkheid over het cultuurbudget, er is onduidelijkheid over de 9 miljoen voor het stadskantoor. Het college weigert inzicht te geven in de door hen afgewezen bezuinigingsmogelijkheden.”

“Met al die onduidelijkheid is het moeilijk om je een goede mening te vormen over de zomernota. Is het onmogelijk om goede, heldere kaders mee te geven voor de begroting. Daarom hebben we tegen de zomernota gestemd. We hebben er gelukkig wel voor kunnen zorgen dat de bezuiniging op de landschapstafel geschrapt is,” aldus Haan.

GroenLinks staat niet alleen in haar kritiek, de hele oppositie -- met uitzondering van het van de VVD afgesplitste raadslid Wilton -- stemde tegen de Zomernota.

Amendement landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland

Ingediend door: Yorick Haan

Het landschap in en om Schiedam, waaronder het Beatrixpark, de Poldervaart, de Harrewegzone, Park Kethel en het Midden-Delflandgebied, is kwetsbaar voor ruimtelijke druk vanuit woningbouw en infrastructuur. Samenwerking in regionale overleggen en samenwerkingsverbanden, zoals de landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland, biedt toegang tot (co)financiering, inhoudelijke kennisdeling, regionale afstemming en (sterkere) invloed op besluitvorming die direct doorwerkt in het Schiedams grondgebied. Het enige argument voor het schrappen van de jaarlijkse bijdrage aan de landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland is dat het om een “niet-wettelijke taak” gaat. Dat is niet alleen een erg dunne onderbouwing, maar het miskent ook de opbrengsten van deelname. Zowel in de brief van de voorzitter van de landschapstafel als in de brief van de voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging worden voorbeelden genoemd van de opbrengsten van de samenwerking, financieel en anderszins. Uittreden uit de landschapstafel levert misschien €10.500 op, maar de gemeente verliest toegang tot financiële regelingen, uitvoeringskracht en ruimtelijke afstemming waarvan juist Schiedam sterk kan profiteren. Een domme bezuiniging dus. Vandaar dat we een amendement hebben ingediend om de bezuiniging te schrappen.

Het amendement werd met uitzondering van de VVD door de hele raad gesteund.

Voor: GroenLinks, PvdA, PS, D66, OPS, DENK, CDA, AOV, AvS, LOS, Wilton
Tegen: VVD

Motie Stop Beboeten Buitenslapen

Ingediend door: Carlien Schoondermark

We schrokken begin dit jaar toen bekend werd dat Schiedam in de top 10 staat van steden met de meeste boetes voor slapen op straat. Terwijl er mensen op een wachtlijst voor een opvangplek staan en noodgedwongen buiten slapen. In een onderzoek van Merel van Rooy lezen we dat de boetes het CJIB-systeem ingaan en dat ze bij niet-betalen worden verhoogd. Zodra iemand opkrabbelt, een huis vindt en zich inschrijft, activeert het inningssysteem en gaat de deurwaarder op pad. We helpen mensen niet door ze te beboeten en om overlast aan te pakken geeft de APV genoeg andere handvatten. Het beboeten van buitenslapen moet stoppen, daarom hebben we een motie ingediend.

De motie werd gesteund door 19 raadsleden, 15 stemden ertegen.

Voor: GroenLinks, PvdA, PS, OPS, DENK, AOV, Wilton
Tegen: D66, CDA, VVD, AvS, LOS

Motie Voorrang voor Fietsers

Ingediend door: Menno Siljee

Groenvoorspellers, regensensoren en informatieve verkeerslichten. Er zijn allemaalinteressante en mooie ontwikkelingen en technische innovaties die de doorstromingvan fietsers verbeteren. Rijkswaterstaat zette ze in december op een rij in een factsheet Daarkunnen we in Schiedam zo mee aan de slag. Langs de metropolitane fietsroute of als de VRI’s op grote kruispunten worden vervangen. Dit zou natuurlijk al lang onderdeel van het beleid moeten zijn, de factsheet van Rijkswaterstaat zou bovenaan de lijst van bookmarks van het team verkeer moeten staan. In de mobiliteitsvisie, die breed gesteund werd door de raad, wordt ingezet op duurzaam en gezond de fiets pakken. Daarom dienden we een motie in om het wachten voor rood korter te maken en te zorgen dat je weet hoe lang je nog moet wachten.

De motie werd gesteund door 24 raadsleden, terwijl 10 ertegen stemden.

Voor: GroenLinks, PvdA, PS, D66, OPS, DENK, CDA, AvS
Tegen: AOV, Wilton, LOS, VVD

Motie Verzoek Draagvlakmeting Gereguleerd Parkeren

Ingediend door: Yorick Haan

Als volgens plan het gereguleerd parkeren was ingevoerd in de wijken ten zuiden van de A20, dan was er nu geen tekort op het uitvoeringsprogramma mobiliteit. Er zou na vier jaar zelfs jaarlijks een overschot van bijna twee miljoen zijn. Dat vierde jaar? Dat is nu! Dat zou flink gescheeld hebben qua bezuinigingen en belastingverhogingen én in wat er allemaal niet had hoeven blijven liggen in de uitvoering.

Bewoners van West zeggen nu dat als ze dit geweten hadden ze niet tegengestemd zouden hebben. Een citaat: “Er is ons gevraagd of we voor of tegen betaald parkeren waren. Er is ons niet gevraagd of we voor of tegen vergunningparkeren zijn. Kunnen we niet nog een keer stemmen?” Ook in Noord vragen mensen om een draagvlakmeting. Bewoners kunnen daar nu niet zelf om vragen. Een motie om dat alsnog mogelijk te maken.

De motie werd ingetrokken, omdat wethouder Frans Hamerslag toezegde een raadsvoorstel voor te bereiden om de mogelijkheid om een draagvlakmeting aan te vragen in te voeren.

Motie Pilot Menselijk Maatwerk Kostendelersnorm

Ingediend door: Serkan Kilickaya

Het armoedebeleid is, dankzij een motie van PvdA en GroenLinks bij de zomernota vorig jaar, buiten schot gebleven bij de bezuinigingen. Toch moeten we opletten. Het is hard nodig in Schiedam! Te veel mensen leven in armoede en relatief veel kinderen groeien op in armoede. GroenLinks blijft voorstellen doen om het armoedebeleid verder te verbeteren. In verschillende gemeenten zien we nu dat er pilots lopen, om uitkeringsgerechtigden die overwegen te gaan samenwonen te ontzien. Dat helpt niet alleen die mensen, maar draagt ook bij aan de oplossing voor de woningnood. Daarom dienden we een motie in om een proef te doen en niet langer direct in de uitkeringen te snijden.

Wethouder Petra Zwang deed een mooie toezegging. Ze gaf aan dat de pilots in andere gemeenten er al toe geleid hebben dat de mogelijkheden in de wet verruimd worden én dat we daar in Schiedam ook direct mee aan de slag gaan gecombineerd met een goede informatievoorziening aan de raad. Daar zijn we blij mee en dat maakte onze motie overbodig.

Jaarrekening

De jaarrekening is een financieel overzicht waarin de gemeente verantwoording aflegt over de inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar. Het toont hoe de gemeentelijke middelen daadwerkelijk zijn besteed en of de begrote doelen zijn behaald. De jaarrekening bevat een evaluatie van beleidsdoelen, een financieel verslag en financiële kengetallen.

GroenLinks stemde tegen vaststelling van de jaarrekening, niet omdat het geen “getrouw beeld” van het afgelopen jaar geeft maar omdat negen miljoen euro van het rekeningoverschot wordt gereserveerd voor onderhoud aan het stadskantoor, zonder duidelijk plan. Dat vindt GroenLinks onverantwoord. Bovendien is het overschot zo groot, bijna 25 miljoen euro, dat duidelijk wordt dat de gemeente de financiën niet op orde heeft. Menno Siljee, de GroenLinks-woordvoerder financiën, schreef daar eerder in een column over dat “wat op het eerste gezicht een gezonde financiële positie lijkt, is in werkelijkheid een fragiel kaartenhuis. Gebouwd op incidentele baten, uitgestelde projecten en een ernstig tekort aan uitvoeringskracht.”

Menno: “Het positieve resultaat van 24,8 miljoen euro wordt gepresenteerd als een teken van gezond financieel beleid. In werkelijkheid is het een weerspiegeling van de onmacht om plannen ten uitvoer te brengen. Het grootste deel van het overschot komt voort uit incidentele meevallers van het Rijk en niet-bestede middelen die op de plank blijven liggen omdat projecten vertraging oplopen of simpelweg niet uitgevoerd worden.”

Lees hier de hele column van Menno.