In het raadsvoorstel schrijft het GroenLinks-raadslid: “Door het gebruik van oude en inefficiënte apparatuur kan het energieverbruik van een huishouden aanzienlijk toenemen, wat leidt tot hogere energiekosten en een grotere belasting van het milieu. Door te investeren in nieuwe en energiezuinige witgoedapparatuur kunnen huishoudens hun energieverbruik verminderen en zo hun energierekening verlagen. GroenLinks Schiedam stelt voor om de witgoedregeling te verduurzamen, om daarmee huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen bij de aanschaf van energiezuinige apparaten.”

“De verduurzaamde witgoedregeling is een gerichte aanpak van energiearmoede. Schiedammers met een laag inkomen besparen met een energiezuiniger apparaat op hun energierekening. Zo’n energiezuinig apparaat kan, afhankelijk van de leeftijd van het exemplaar dat wordt vervangen, een huishouden jaarlijks zo’n 110 euro schelen op de energierekening. Daardoor blijft meer geld over voor andere belangrijke uitgaven. Ook helpt de regeling om te verduurzamen voor de mensen die dat niet zo snel kunnen, juist omdat ze een laag inkomen hebben.”

Na indiening van een initiatiefvoorstel heeft het college van burgemeester en wethouders vier weken de tijd om een reactie te geven. Na die vier weken wordt het voorstel geagendeerd voor de eerstvolgende raadsvergadering. De verwachting is daarom dat het initiatiefvoorstel van Kilickaya geagendeerd zal worden voor de raadsvergadering van 30 mei.