Vieze lucht. Het Rijnmondgebied zit er vol mee. Roetdeeltjes, fijnstof, ultrafijnstof, stikstofdioxide en nog veel meer; het zijn begrippen waar iedere bewoner in de regio van heeft gehoord. Al die stoffen zijn echter zo (ultra)fijn, dat je ze niet ziet. Dat neemt niet weg dat ze bijzonder schadelijk zijn voor de gezondheid.

Om te laten zien wat er allemaal in de Schiedamse lucht zit (en dus in onze longen terechtkomt), kreeg GroenLinks hulp van een inwoonster uit Schiedam. Zij woont al 44 jaar naast de A20, de spoor- en metrolijn. Een levendig punt, dat zeker, met iedere dag duizenden auto’s die naar en van de op- en afrit van de A20 langs haar flat rijden.
Natuurlijk zullen er mensen zijn die zeggen, ja, je weet toch waar je gaat wonen? ‘Maar toen ik hier kwam wonen, was er lang niet zoveel verkeer. Wie kon toen voorzien wat er zou gebeuren?’
Zij had vorig jaar contact met GroenLinks naar aanleiding van de actiedag voor schone lucht. Haar woning zit voortdurend buiten-, maar zelfs aan de binnenkant onder een laag zwarte stof. Zij had aan de DCMR Milieudienst Rijnmond gevraagd om een meetpunt op haar flat. Daar wil de DCMR echter niet op ingaan. Er is al een meetpunt in de A. Arienstraat. ‘Maar daar zijn geen drukke wegen, havens of industriegebieden in de buurt, dus wat zegt dat dan? Om gezondheidsrisico’s te meten moeten er juist meetpunten komen op punten waar veel verkeer is en veel mensen wonen’.

Het is niet zo dat ze dit doet voor zichzelf: ‘Hier wonen ook kinderen. Die groeien op in deze vieze lucht. Die moeten dat jaren achter elkaar inademen. Daarom is het belangrijk te weten welke risico’s zij lopen en welke schadelijke stoffen er inde lucht zitten’.
Om te laten zien waar zij dagelijks mee te maken heeft, nodigde ze GroenLinks uit om te komen kijken en foto’s te maken. Voor deze gelegenheid had zij de boel nog niet schoongemaakt en haalde zij voor GroenLinks de stofdoek door de woonkamer en een natte doek over de deurpost.
Daarmee maakte zij zichtbaar wat wij dagelijks aan onzichtbare gezondheidsrisico’s inademen.

Meer weten over luchtmetingen en ongezonde lucht in de regio? Kijk op de site van Milieudefensie.

Willem Visser