In een van de laatste vergaderingen voor de zomervakantie behandelt de gemeenteraad de Zomernota. Het college krijgt in die nota van de gemeenteraad de kaders mee waarbinnen de begroting voor het volgende jaar moet worden opgesteld. Omdat er minder geld van het Rijk naar de gemeenten komt, moet er ook in Schiedam kritisch gekeken worden naar inkomsten en uitgaven. GroenLinks vindt dat mensen met een uitkering of een laag inkomen daar niet de dupe van mogen worden. Daarom deed de fractie een aantal voorstellen, soms samen met andere partijen, om het armoedebeleid te verbeteren en mensen met een laag inkomen te ontzien bij bezuinigingen. Twee voorstellen kregen een meerderheid en moeten dus meegenomen worden in de begroting voor 2025.
Fractievoorzitter Yorick Haan zei er in zijn verhaal het volgende over:
"Ondanks een aanzienlijke verbetering in de armoedecijfers, scoort Schiedam nog steeds ver boven het landelijk gemiddelde. We kunnen mensen die in armoede leven niet de dupe laten worden van bezuinigingen. De bezuinigingsopgave kan ingevuld worden zonder de meest kwetsbare groep te raken. Daarover dient de PvdA, mede namens ons, een motie in.
Er wordt gewerkt aan een herziening van het lokaal en regionaal armoedebeleid. Het nieuwe bijstandsbeleid zou, wat GroenLinks betreft, gebaseerd moeten zijn op wederzijds vertrouwen in plaats van op achterdocht en repressie. In Vlaardingen wordt geëxperimenteerd met eenvoudiger bijzondere bijstand en bijstand in één dag voor dak- en thuislozen. Afhankelijk van de uitkomsten van die vertrouwensexperimenten, komt dit ook terug in het regionale beleid.
Laten we vanuit Schiedam hieraan een experiment toevoegen, voor een groep die over het hoofd is gezien: vrouwen die uit de vrouwenopvang komen. We dienen daarvoor een motie in, samen met de PvdA, D66, OPS, PS en fractie Wilton.
Uit onderzoek van CBS en TNO blijkt dat in Schiedam het aantal gezinnen, dat te maken heeft met energiearmoede, vorig jaar is toegenomen. Schiedam heeft zelfs het hoogste aantal gezinnen van alle gemeenten in Zuid-Holland. De steun vanuit het Rijk is gestopt en niet iedereen wordt bereikt door nog wel bestaande regelingen en aanpak. Daarom ook hierover een motie.
Ook lijkt het ons goed om te onderzoeken of we in Schiedam, in navolging van gemeenten als Groningen, in het armoedebeleid iets kunnen regelen om te zorgen dat mensen in armoede niet hoeven bezuinigen op noodzakelijke mondzorg. Ook daarover een motie."
Serkan Kilickaya, GroenLinks-woordvoerder armoedebeleid, stelde de moties op en is zeer tevreden met het resultaat. "Ook al kregen de voorstellen over energiearmoede en mondzorg niet voldoende steun, we hebben toch veel bereikt. En later dit jaar, als we in de raad spreken over het armoedebeleid, dan zullen we opnieuw voorstellen doen om dat beleid te verbeteren."