Milieudefensie Schiedam schreef in een brief aan het college van 24 oktober dat Schiedam moet beginnen met het zoveel mogelijk terugbrengen van de energiebehoefte. Niets is minder waar! Niet voor niets staat er in het Klimaatbeleidsplan, dat de gemeenteraad op 3 november 2020 -vóór het raadsbesluit over Groenoord- heeft vastgesteld, dat bij het thema wonen & energie de ‘Trias Energetica’ als uitgangspunt geldt. De Trias Energetica houdt in dat je éérst het gebruik vermindert, dan zoveel mogelijk gebruik maakt van duurzame bronnen en pas ten derde gaat nadenken of en hoe je gebruik maakt van fossiele brandstoffen.
Ook Groenoord voldoet aan deze Trias Energetica. Onderdeel van het woningpakket waarvoor gekozen is, is het vervangen van enkel glas naar HR++ en het vervangen van deuren en borstweringen door geïsoleerde exemplaren. Verdere isolatie is voorzien in de periode tot uiterlijk 2039. Daarna gaat als gevolg van verduurzaming van de warmtebronnen de aanvoertemperatuur van het warmtenet omlaag en zal Groenoord voldoende geïsoleerd moeten zijn. Maar ook na 2039 is een warmtenet een goed idee. Daarvoor zijn 4 redenen.
Reden 1: Geen wijk leent zich zo goed voor een warmtenet als Groenoord
Groenoord bestaat bijna volledig uit hoogbouw. Voor warmtenetten geldt dat hoe meer warmteafname er is per vierkante kilometer, hoe goedkoper zo’n netwerk aan te leggen en te exploiteren is. Daarom heeft Schiedam in Groenoord dan ook uitvoeringskosten die gemiddeld vijf (5!) keer lager liggen dan de all-electric variant. Voor een all-electric systeem met warmtepompen is het namelijk nodig dat de gebouwen van de een op de andere dag al zijn ingericht op lage temperaturen. Daartoe moeten de flats van buitenaf in zijn geheel worden ingepakt. En hoewel een aantal VVE’s al hebben gekozen voor het pluspakket met maximale isolatie, is dat een investering die je niet zomaar van iedereen in Groenoord kan eisen.
Reden 2: de CO2-reductie met een warmtenet is groter dan met elektrische oplossingen
Maar zelfs al zou geld geen rol spelen, dan nóg is het alternatief dat Milieudefensie Schiedam noemt geen goed idee. De tweede reden is namelijk dat de CO2-reductie aanzienlijk minder is. Voor verschillende scenario’s is door het bureau DWA berekend welke technische mogelijkheden er zijn, wat de kosten daarvan zijn en wat het oplevert aan CO2-reductie. De (minimale) woningpakketten zoals die nu aan huurders en VvE’s worden voorgesteld, zorgen voor een CO2-reductie van 49 procent. De variant met all-electric, dus met warmtepompen, zorgt met de huidige energiemix voor een reductie van slechts 18 procent. Gelukkig wordt die energiemix als we allemaal ons best doen snel duurzamer, maar er zijn meer dan genoeg zinvolle doelen om die duurzame elektriciteit aan te besteden dan aan warmtepompen in Groenoord.
Reden 3: in onze regio hebben we een overschot aan warmte en een tekort aan elektriciteit
De kern van de Regionale Energiestrategie van de regio Rotterdam-Den Haag is eigenlijk heel simpel. In onze regio hebben we simpelweg niet voldoende ruimte om alle duurzame elektriciteit op te wekken die we nodig hebben. Wel hebben we een overschot aan warmte. De regio heeft in 2050 een geschatte elektriciteitsbehoefte van 63 petajoule en de mogelijkheid om daar 26 petajoule zelf van te produceren. Bij warmte is dat net andersom: we zijn in staat om 79 petajoule aan warmte te produceren, terwijl de behoefte ‘maar’ 37 petajoule is.
Het inzetten van elektriciteit om huizen te verwarmen zou de vraag naar elektriciteit die we niet in de regio kunnen opwekken dus verhogen, terwijl we de wel beschikbare restwarmte niet gebruiken.