Gealarmeerd door artikelen in diverse kranten en signalen vanuit de vakbond stelde de fractie van GroenLinks in januari dit jaar vragen aan het Schiedamse college over “moderne slavernij” bij de aanleg van de A4Delft-Schiedam. De fractie wilde van het college weten of zij op de hoogte waren van deze praktijken en wat zij daar tegen konden doen. Uiteraard gaf de burgemeester aan ook bezorgd te zijn, maar dat de naleving van de arbeidsomstandigheden een zaak van aannemerscombinatie A4all was.
Inmiddels is gebleken dat de gestelde vragen terecht waren: de buitenlandse werknemers werden inderdaad uitgebuit. Zo bleek onlangs uit een onderzoek van KPMG. A4all schrijft daarover: “Het onderzoek van het accountantskantoor richtte zich op de 157 bouwplaatsmedewerkers van Rugovac die in de periode vanaf 1 april tot en met 31 december 2013 werkzaam waren op het project. Uit dit onderzoek blijkt dat als gevolg van niet sluitende urenregistraties en onvolledige personeelsdossiers, Rugovac de CAO voor de Bouwnijverheid niet goed heeft nageleefd en dat de desbetreffende medewerkers niet conform de CAO zijn gehonoreerd.” A4all heeft de relatie met Rugovac per direct beëindigd en men heeft toegezegd dat de werknemers bij een bonafide bedrijf in dienst kunnen komen en dat de achterstallige salarissen worden betaald.
De fractie van GroenLinks heeft nog niet gehoord of de afspraken nu wel worden nagekomen. Overigens loopt er ook nog een onderzoek van de Inspectie SZW naar de gang van zaken bij de aanleg van de A4Delft-Schiedam.
John Witjes