Op 2 juli vergadert de gemeenteraad over de Zomernota. Hierin staan de beleidsmatige en financiële kaders voor de komende jaren beschreven. De gemeenteraad moet op 2 juli een keuze maken uit drie scenario's.
Deze scenario's komen op het volgende neer:
• Scenario 1 zet het eerder vastgestelde beleid voort, hoewel daar door de bezuinigingen van het Rijk extra middelen nodig zijn om de woonvisie en het maatwerk in het sociale domein te realiseren.
• Scenario 2 gaat ervan uit dat men de bezuinigingen van het Rijk direct vertaalt naar de gemeentebegroting. De gemeente zet dan geen extra middelen in voor de woonvisie en het sociale domein.
• Scenario 3 bevat een fors extra pakket aan stimuleringsmaatregelen, maar door deze extra inzet wordt de financiële positie van de gemeente erg kwetsbaar als het slechte 'economische weer' aanhoudt en het Rijk nog meer bezuinigingen doorschuift naar de gemeenten.
GroenLinks heeft een voorkeur voor het eerste scenario. Voorwaarde is wel dat de gemeente dan ook milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen meeneemt. Voorlopig zijn deze, wat de uitvoering betreft, nog steeds een wat ondergeschoven kindje, terwijl hiermee op de langere termijn heel wat winst te behalen valt.
Fractievoorzitter Ed Gloudi wijst in dit verband op het rendement van zon- en windcollectieven en de begin dit jaar door GroenLinks gelanceerde Schiemaatdoelstellingen (link naar: http://schiedam.groenlinks.nl/node/93467). In het collegewerkprogramma 2010 – 2014 geeft de gemeente zelf ook aan het voortouw te zullen nemen op het gebied van duurzaamheid. Schiedam wil zich nadrukkelijk profileren als een stad 'die op het gebied van milieu, duurzaamheid en klimaatbestendigheid aan de weg timmert'.
Woorden die, als het aan Gloudi ligt, geen loze kreten mogen zijn. Het is immers zaak voor te sorteren op een nieuwe, duurzame vorm van economie, omdat het huidige systeem op termijn niet zal standhouden.