Een collegeperiode duurt 4 jaar en is onder te verdelen in een aantal stadia. Eerst is er de formatie met de ambities voor de komende periode, dan is er een periode van beleidsontwikkeling. De laatste maanden voor de verkiezingen zijn doorgaans beleidsarm. Het jaar vóór deze beleidsarme periode is dus belangrijk om te ‘oogsten’. Hoe staat het met de oogst in mijn portefeuille? Ik doe hieronder per onderdeel een greep uit wat er onder mijn toeziend oog allemaal voor elkaar gebokst is.
Groen en klimaat
Als iets duidelijk is geworden uit de Coronatijd die ons aan huis heeft gebonden, is het dat we het groen in onze eigen buurt steeds meer koesteren. Een groene omgeving is goed voor ons welzijn. Groen zorgt voor minder stress en een betere gezondheid. Ook nodigt een groene omgeving uit tot meer bewegen, meer sociaal contact en hebben woningen in het groen een hogere waarde. Groen zorgt voor een betere waterafvoer, schaduw en verkoeling. Daarbij vangt groen ook nog eens CO2 en fijnstof af! Tegelijkertijd kiezen we ervoor om het groen buiten de steden zoveel mogelijk te sparen door stedelijke gebieden verder te verdichten. Om ervoor te zorgen dat groen daar niet de dupe van wordt, hebben we in Schiedam een Groenvisie opgesteld die gaat over de hoeveelheid groen in de stad, de kwaliteit van het groen én het gebruik van groen. De Groenvisie schetst hoe het groen als verbindende schakel een bijdrage levert aan de leefbaarheid van de stad. Omdat mooie woorden niet vergroenen, hebben we deels met hulp van de Eneco-miljoenen een groenfonds in het leven geroepen, met in totaal bijna 3 miljoen euro om deze ambities te verwezenlijken.
Naast de visie hebben we het afgelopen jaar een aantal gebieden in Schiedam echt wezenlijk vergroend. Het tunneldak, dat er sinds de aanleg van de A4 troosteloos bijlag, wordt omgetoverd in een heus nieuw stadspark van maar liefst 15 hectare. De bestaande pareltjes Julianapark en Beatrixpark krijgen er met het Amaliapark een volwaardige prinses bij. Ook in de Wetenschappersbuurt in Oost is een flink stuk groen toegevoegd door de originele singelstructuur door te trekken tot aan deze nieuwe wijk. In Groenoord plantten we het eerste Schiedamse tiny forest. In de hele stad zorgen we voor meer biodiversiteit door beplanting- en maaibeleid aan te passen.
Groen helpt bij klimaatadaptatie, maar er zijn nog meer maatregelen. Zo gaan we wijken ophogen met het circulaire product ‘schuimglas’, zijn we voortvarend en strijdlustig aan de gang bij het NK Tegelwippen, hebben we via de regeling Schiedam Waterklaar subsidie voor groene daken en andere klimaatadaptieve maatregelen en hebben we de eerste natte krat geplaatst die zowel wateropvang en biodiversiteit als klimaatbewustzijn oplevert.
Circulair
In Schiedam wonen niet alleen maar Schiedammers, maar ook een paar zwijnen. Zwerfafval, bij containers gedropte zakken en grof vuil zijn een hardnekkig probleem. Door de lockdown zijn veel mensen hun zolders gaan opruimen, hebben ze veel meer afval thuis geproduceerd, bestelden we veel meer pizza’s en lieten we een oneindige stoet aan dozen thuisbezorgen. Gevolg: een enorme toename aan afval. Afval dat niet altijd in de daarvoor bestemde bakken belandt. Zwerfafval is een traktatie voor ratten, die samen met meeuwen in de zomer een serieus overlastprobleem vormen. Irado heeft hiervoor alle zeilen moeten bijzetten, maar soms was het vechten tegen de bierkaai. Om Irado een handje te helpen, hebben we schonewijkacties in touw gezet en kunnen Schiedammers een container adopteren om sneller actie te kunnen ondernemen.
Om ervoor te zorgen dat we ons afval beter (her)gebruiken, zetten we een aantal zaken in gang in Schiedam. Naast de Irado komt een circulair ambachtscentrum. Bij dit circulaire centrum kunnen Schiedammers hun afval bewuster aanleveren, zodat herbruikbare goederen makkelijker kunnen worden gescheiden. Dit levert naast milieuwinst weer extra werkgelegenheid op voor Schiedammers. In zowel de Wilhelminahaven als de haven van Vijfsluizen zijn plasticvangers geïnstalleerd die voorkomen dat afval uit de Nieuwe Waterweg in de Noordzee belandt. En om zelf het goede circulaire voorbeeld te geven, hebben we de eerste verkeersborden van bamboe in gebruik genomen.
En wat zeker gaat helpen tegen zwerfvuil en circulariteit zal bevorderen: sinds 1 juli is er ein-de-lijk statiegeld op kleine petflesjes! En in 2022 ook op blik.
Energie
Een spannende moment in de afgelopen periode was het project Nieuwe Energie voor Groenoord. Een ambitieus plan van Schiedam, Woonplus en Eneco om Groenoord in 2030 aardgasvrij te krijgen en hiermee een CO2-reductie van 49% voor elkaar te krijgen. Maar die CO2-reductie is niet het enige doel! Groenoord heeft veel bewoners die niet heel kapitaalkrachtig zijn. Zij worden met deze stap behoed voor energiearmoede: het gevolg van het steeds schaarser en duurder worden van energiebronnen. Daarnaast krijgt de wijk Groenoord een enorme impuls: met een investering van 120 miljoen euro zijn er ook grote kansen om de buitenruimte aan te pakken en werkgelegenheid te creëren voor Groenoorders in hun eigen wijk. Omdat er in het klimaatakkoord staat dat heel Nederland in 2050 van het aardgas af moet zijn, en dus ook de rest van Schiedam, hebben we ook een transitievisie warmte opgesteld, waarin voor alle wijken van Schiedam wordt geschetst wat hun vooruitzichten zijn in de energietransitie.
En er is nog meer bestendigd in het afgelopen jaar! Zo heeft de gemeenteraad het klimaatplan vastgesteld, waarin staat dat Schiedam in 2050 CO2-neutraal is. Dit klimaatplan zorgt ervoor dat duurzaamheid niet -zoals voorheen- een afdeling op zich is, maar draagt er zorg voor dat duurzaamheid onderliggend is bij elk beleidsveld van de gemeente Schiedam.
In regionaal verband is de Regionale Energiestrategie opgeleverd en door de raden vastgesteld. De RES laat zien wat er in onze regio nodig en beschikbaar is aan elektriciteit, warmte en brandstoffen. Duidelijk is dat onze regio een enorm potentieel overschot aan warmte heeft, maar niet voldoende elektriciteit kan opwekken of groene brandstoffen kan genereren. In hoogstedelijk bebouwd gebied is het dus wenselijk én duurzaam om te kiezen voor warmtenetten, zoals we in Groenoord al aan het doen zijn.
En uiteindelijk geldt natuurlijk zoals altijd: wat je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken! Daarom hebben we veel werk gemaakt aan het uitdelen van energiebespaarpaketten van de woonwijzerwinkel aan álle woningeigenaren van Schiedam, waar we een flinke rijkssubsidie voor hebben gekregen. Omdat jong geleerd oud gedaan is, zorgden we ook voor digitale energielessen, bijvoorbeeld met warmetruiendag.
Mobiliteit
Schiedam is een van de dichtsbevolkte gemeenten van Nederland. Veel wijken zijn gebouwd in een tijd dat autobezit eerder uitzondering dan regel was. Met de toenemende verstedelijking leidt het steeds verder faciliteren van onze huidige mobiliteitsbehoefte tot een stad niet meer bereikbaar is. Daarom hebben we een nieuwe Mobiliteitsvisie opgesteld. Deze Mobiliteitsvisie geeft inzicht in hoe we de komende jaren tot een toekomstbestendig, duurzaam en veilig bereikbaar Schiedam komen. We zetten niet meer in op faciliteren of optimaliseren: die ruimte hebben we simpelweg niet in Schiedam. We zetten in op verminderen, veranderen en verduurzamen. De Mobiliteitsvisie bevat vooruitstrevende plannen in op het vlak van verkeersstromen, openbaar vervoer, deelmobiliteit, parkeren, fietsers en voetgangers, elektrisch vervoer, verkeersveiligheid en toegankelijkheid. Zo komt er meer ruimte voor langzaam verkeer, wordt 30km/h de standaard in Schiedam, komt er overal gereguleerd parkeren ten zuiden van de A20 en zetten we in op optimale verkeersveiligheid.
Een voorbeeld van meer ruimte voor de fietsers is al in gang gezet op de Parkweg: daar ligt nu een breed vrijliggend fietspad, daar waar deze drukbefietste route eerst vooral het domein van de auto was.
We hebben niet volledig invloed op schone lucht in Schiedam, maar kunnen op het vlak van mobiliteit wél ons steentje bijdragen. Het afgelopen jaar is het wagenpark van de gemeente Schiedam dan ook elektrisch geworden, hebben we een mooie subsidie voor laadpleinen in de wacht gesleept, werkten we aan een nieuwe regionale concessie voor de aanleg van laadpalen en wezen we mensen op besparingen door hun banden op spanning te houden.
Etcetera
En dan heb ik het nog niet eens gehad over het gemeentelijk diversiteitsbeleid en andere zaken op het gebied van inclusie, zoals de Jillis Bruggemanpenning voor Splinter Chabot en de Maatwerkplaats die alweer een jaar statushouders begeleidt in hun integratie. Ook heb ik niets verteld over dierenwelzijn en het hondenbeleid, inclusief het afschaffen van de hondenbelasting. Ook participatiebeleid heb ik niet benoemd, maar daar gaan we in november allemaal meer van horen. En er zit nog veel meer in de pijplijn! De groen- en mobiliteitsvisies gaan concreet worden uitgevoerd, we gaan meer tiny forests planten, per 1 augustus gaat de ja/ja-sticker van start tegen ongewenst reclamedrukwerk, er komt een nieuwe luchthavenbesluit voor Rotterdam The Hague Airport en tijdens de jaarwisseling kunnen we goed blijven ademhalen want die wordt écht vuurwerkvrij!
En dan heb ik het hier alleen maar over de resultaten in mijn eigen portefeuille gehad. Ik kan niets anders dan concluderen dat Schiedam aan de weg timmert! Het was tijd voor verandering en Schiedam verandert. Natuurlijk kan het altijd groener, kan het altijd duurzamer en kan het altijd socialer, maar we zijn op de goede weg. Een weg met vele bochten en drempels, maar wel omhóóg. Die route omhoog zet ik graag door, voor een toekomstbestendig Schiedam.
Jeroen Ooijevaar