Dat vraagt om een sterke gemeente die een duidelijke visie heeft en keuzes durft te maken. Een gemeente die op een andere manier durft te kijken naar de zorg en vooral daar ook naar durft te handelen.
GroenLinks zet meer in op preventie en vroege signalering. Wij willen meer ondersteuning voor mantelzorgers. Daarom pleiten wij voor tijdige respijtzorg om overbelasting te voorkomen. Daarnaast is de aanpak van geweld achter de voordeur een topprioriteit en stimuleren we de samenwerking tussen organisaties die actief zijn op de gebieden veilig en sociaal.
ACTIEPUNTEN
- Inzetten op een sterk preventief beleid
- Samenwerking tussen zorgaanbieders met kwaliteit als uitgangspunt
- De wachtlijsten voor GGZ binnen een jaar wegwerken
- Werken volgens het principe ‘één gezin, één plan, één regisseur’
- Aanpak van geweld achter de voordeur als topprioriteit
- Brede aanpak eenzaamheid voor alle leeftijden
- Meer kennis en expertise in de hulpverlening voor kinderen met een licht verstandelijke beperking
- Een integraal pgb voor zorg, werk, wonen en onderwijs
- Mensen met geestelijke gezondheidsproblemen moeten zich thuis kunnen voelen in hun wijk
- Begeleiding van voormalig dak- en thuislozen en GGZ-cliënten om terugval te voorkomen
- Betere ondersteuning voor mantelzorgers
- Grote personeelstekorten in de zorg tegengaan
- Beleid maken op het gebied van jeugd, welzijn en zorg met de groepen om wie het gaat als volwaardige gesprekspartner
- Gemeentelijke gebouwen, voorzieningen en (digitale) informatie toegankelijker maken voor alle mensen met een beperking
Inzetten op een sterk preventief beleid
Wie gezond leeft, heeft minder kans op gezondheidsproblemen. Echte gezondheidswinst boeken we buiten het terrein van de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld met een zinvolle dagbesteding, een groene leefomgeving, schone lucht, gezond eten en sociale cohesie in de wijk. Daarom werken wij in Schiedam aan voldoende collectieve voorzieningen, cultuur, sport en een aanpak tegen eenzaamheid. GroenLinks zet zich in tegen (sociale) ongelijkheid en gezondheidsachterstanden. Wij willen extra aandacht voor taalachterstanden, digitale vaardigheden en laaggeletterdheid. Verder moet er intensiever worden ingezet op vroegsignalering en preventie van psychische problemen.
Samenwerking tussen zorgaanbieders met kwaliteit als uitgangspunt
Zorg en winst horen niet bij elkaar. Daarom stelt GroenLinks samenwerking en kwaliteit voorop. Meer samenwerking binnen de zorg en het sociaal domein levert bovendien niet alleen kwalitatief betere hulp en ondersteuning op, maar scheelt ook in de kosten. Financiële tekorten leiden te vaak tot discussie over financiële verantwoordelijkheid, in plaats van over de inhoud.
Door het huidige model van inkopen waarbij pakketten zorg worden ingekocht, krijgen bijvoorbeeld kinderen bij Jeugdzorg vaak niet de juiste zorg. Het leidt tot afschuifgedrag. In april staan mensen al voor een dichte deur: het budgetplafond is dan bereikt. Er vinden geen intakes meer plaats, alleen lopende zaken worden nog behandeld. GroenLinks vindt dat juist bij de Jeugdzorg het kind centraal moet staan in plaats van de organisaties en arrangementen. Ieder kind krijgt direct de juiste hulp.
De wachtlijsten voor GGZ binnen een jaar wegwerken
Wachtlijsten lopen soms op tot wel een jaar. Door de coronapandemie zijn de wachtlijsten nog verder opgelopen met alle gevolgen van dien. Schiedam moet alles op alles zetten om de wachtlijsten voor de (jeugd)GGZ weg te werken om zwaardere en crisiszorg te voorkomen.
Werken volgens het principe ‘één gezin, één plan, één regisseur’
Sommige mensen of gezinnen hebben meerdere hulpvragen of problemen op het gebied van opvoeding, (geestelijke) gezondheid, schulden of wonen. Deze mensen of gezinnen moeten niet van loket naar loket worden gestuurd om hulp te vragen bij de aanpak van hun problemen. GroenLinks vindt daarom dat – wanneer er sprake is van een gezin of een persoon met meerdere problemen – er moet worden gewerkt volgens het principe ‘één gezin, één plan, één regisseur’. In Schiedam wordt deze laagdrempelige hulp geboden door de WOTS. Zij regelen en houden de regie op de samenwerking tussen de verschillende hulpverleners en diensten. Van GroenLinks mag op deze WOT-dienstverlening niet bezuinigd worden; het ontstaan van wachtlijsten moet worden voorkomen.
Aanpak van geweld achter de voordeur als topprioriteit
GroenLinks zet zich al tijden in om de aanpak van huiselijk geweld meer urgentie te geven. Door onze motie heeft de gemeenteraad de aanpak als topprioriteit bestempeld. Ook hebben we een initiatiefvoorstel ingediend dat unaniem is aangenomen. Het doel daarvan is om te investeren in preventie en bewustwording. We willen het taboe op huiselijk geweld doorbreken, opdat slachtoffers om hulp durven vragen en inwoners hun vermoedens melden. We versterken de capaciteit en deskundigheid van zorgverleners en politie en vooral de samenwerking tussen deze organisaties. Dat legt de basis voor een intensievere aanpak van huiselijk, seksueel en eergerelateerd geweld. Er moet meer kijk op en kennis over de verschillende vormen van geweld komen, zoals financiële uitbuiting bij ouderen of stalking. Wij zien graag dat het meldpunt Veilig Thuis dag en nacht bereikbaar en inzetbaar is. Wie te maken krijgt met huiselijk geweld of kindermishandeling dient meteen hulp te krijgen, wachtlijsten zijn wat GroenLinks betreft onacceptabel. Veilig Thuis zorgt voor nazorg voor en terugkoppeling aan slachtoffer en melder. De gemeente draagt zorg voor voldoende opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld. Daarbinnen is in het bijzonder aandacht voor LHBTI’ers uit traditionele gemeenschappen. Verder gaat Schiedam zich ervoor inzetten om de strafbaarstelling van psychisch geweld wettelijk vast te laten leggen, met het doel dat slachtoffers van deze traumatische vorm van geweld achter de voordeur aangifte kunnen doen en plegers strafrechtelijk kunnen worden vervolgd.
Brede aanpak eenzaamheid voor alle leeftijden
Eenzaamheid komt voor in alle leeftijdsgroepen. Jongerenwerkers, buurtwerkers en buurthuizen kunnen bijdragen aan het wegnemen van eenzaamheid. Het is belangrijk om de oorzaken van eenzaamheid te benoemen. Dit betekent ook meer inzet op welzijn.
Meer kennis en expertise in de hulpverlening voor kinderen met een licht verstandelijke beperking
Kinderen (en ouders) met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben vaak problemen op school of op het werk, omdat hun beperking niet wordt herkend of erkend door hun omgeving. Tijdige signalering, begeleiding op school, besef bij de werkgever en ondersteuning vanuit de omgeving kunnen de problemen rondom het meedoen van mensen met een LVB verminderen.
Een integraal pgb voor zorg, werk, wonen en onderwijs
Eigen keuze is voor GroenLinks een belangrijk uitgangspunt. Het pgb (persoonsgebonden budget) is dan ook een belangrijk instrument. Het biedt mensen maximale zeggenschap over hun eigen zorg. Wat GroenLinks betreft breiden we het pgb verder uit. Dat kan door het aanvragen van een pgb makkelijker te maken. Voor veel mensen blijkt dit een groot probleem te zijn.
Mensen met geestelijke gezondheidsproblemen moeten zich thuis kunnen voelen in hun wijk
De gemeente is verantwoordelijk voor GGZ-begeleiding en beschermende woonvormen voor mensen met geestelijke gezondheidsproblemen. Een oplossing voor de problemen van deze mensen begint op een plek waar zij zich veilig en thuis voelen. GroenLinks wil een divers aanbod van verschillende vormen van begeleid wonen en voldoende inloopcentra, GGZ-informatiepunten en time-outvoorzieningen voor mensen in crisis die even op adem willen komen. Daardoor wordt de weerbaarheid van deze mensen vergroot. Dit vraagt om voldoende kennis van GGZ-problematiek binnen wijkteams, intensieve ambulante begeleiding en betere samenwerking met de GGZ en zorgverzekeraars. Begeleiding en behandeling moeten op elkaar aansluiten en niet los van elkaar worden georganiseerd.
Begeleiding van voormalig dak- en thuislozen en GGZ-cliënten om terugval te voorkomen
Er is onvoldoende zorg aan huis waardoor dak- en thuislozen op het moment dat zij doorstromen naar een eigen woning een groot risico lopen weer terug te vallen. Met voldoende begeleiding kunnen voormalig dak- en thuislozen werken aan een toekomst. Gezinsopvang vervangt plaatsing in hotels. Voor de kleine groep ‘moeilijk plaatsbaren’ willen wij een geschikt aanbod ontwikkelen. Schiedammers die een dakloze in huis nemen of op de bank laten slapen, worden daarvoor niet gekort op hun uitkering via de kostendelersnorm. Daklozen krijgen snel een postadres en een identiteitsbewijs. Een uitkering en DigiD aanvragen wordt zo makkelijker en de zorgverzekering blijft behouden. Een startarrangement zorgt dat schulden niet verder oplopen.
Betere ondersteuning voor mantelzorgers
Mantelzorgers nemen maar liefst 75 procent van de zorg thuis voor hun rekening. Veertig procent van hen is matig tot ernstig belast. Toch vragen zij niet gauw om hulp. Overbelasting ligt daardoor op de loer. Met als gevolg dat de persoon met een beperking niet langer thuis kan blijven wonen, waardoor opname in een instelling nodig is. GroenLinks wil betere ondersteuning voor mantelzorgers. Het moet voor hen makkelijker worden ook eens een dag of weekend vrij te nemen. Wanneer dat nodig is, moeten zij ook extra ondersteuning krijgen. De gemeente helpt mantelzorgers via een ov-vergoeding en ondersteuning bij verhuizen. Schiedammers die mantelzorg verlenen, betalen geen eigen bijdrage als ze gebruikmaken van WMO-voorzieningen. Het vinden van aanwezigheidszorg is vaak moeilijk. Familie of vrijwilligers zijn niet altijd beschikbaar. Bovendien zijn mantelzorgers vaak terughoudend om een beroep te doen op een vrijwilliger. GroenLinks wil dat aanwezigheidszorg in Schiedam ook in natura aangeboden gaat worden. Nu kan dit enkel met een pgb vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), in natura wordt het vanuit de Wlz nooit aangeboden. Aanwezigheidszorg zou niet alleen een privilege moeten zijn voor mensen die dat kunnen betalen.
Grote personeelstekorten in de zorg tegengaan
Er is een tekort aan zorgpersoneel. Niet alleen aan verpleegkundigen, maar ook bij de jeugdhulp en WOT’s. Er zijn echter ook veel geschikte werkzoekenden die net een stukje opleiding missen, waardoor organisaties hen niet aannemen. Met de juiste bijscholing of opleiding en een goed inwerkplan kunnen zij deze vacatures wel vervullen. We zien dat er te veel mensen aan de kant blijven staan. GroenLinks vindt dat de gemeente werkgevers moet (blijven) stimuleren om de mensen ‘carrière- startgaranties’ te bieden.
Beleid maken op het gebied van jeugd, welzijn en zorg, met de groepen om wie het gaat als volwaardige gesprekspartner
Sociaal beleid kan niet zonder de inbreng van de mensen voor wie dat beleid bedoeld is. Ervaringsdeskundigen zijn onmisbaar in de zorg. Zij weten op basis van eigen ervaring wat wel en niet werkt. De professionele inzet van ervaringsdeskundigheid gebeurt al langer in de GGZ, maar nog maar zeer beperkt in het sociale domein. GroenLinks wil daarom niet alleen mensen met een zorgvraag actief betrekken als gesprekspartner, maar ook meer gebruikmaken van ervaringsdeskundigen. Hier horen ook een goede opleiding en beloning bij.
Gemeentelijke gebouwen, voorzieningen en (digitale) informatie toegankelijker maken voor alle mensen met een beperking
Sinds 2016 geldt het VN-verdrag Handicap in Nederland. Het doel van dit verdrag is de positie van mensen met een beperking te verbeteren. De uitvoering van het verdrag gebeurt deels op landelijk niveau. Toch is er lokaal veel ruimte tot verbetering. De uitvoering is tot nu toe te vrijblijvend geweest. Hier valt een flinke slag te maken. Zo bleek onlangs dat kinderen met een handicap nog te vaak in sociaal isolement leven, omdat zij regelmatig niet in de buurt naar school kunnen en sportclubs en speeltuinen niet toegankelijk voor hen zijn.