Maar onderwijs gaat niet alleen over kinderen en jongvolwassenen, ook om- of bijscholing van de bestaande beroepsbevolking mogen we niet vergeten.
Sporten brengt mensen samen, maakt ons gezonder en geeft plezier. GroenLinks wil dat de gemeente sporten voor iedereen mogelijk maakt, goede sportvoorzieningen bevordert en verenigingen stimuleert om samen te werken. Sportaccommodaties moeten toegankelijk en in goede staat zijn. Zwembad Zuid blijft bestaan.
ACTIEPUNTEN
- Preventie van kansenongelijkheid
- Kinderen zonder taalachterstand naar school
- Schooluitval terugdringen
- Geld voor onderwijs zoveel mogelijk aan het onderwijs uitgeven en zo min mogelijk aan managementlagen of besturen
- Geld mag nooit een belemmering zijn om deel te kunnen nemen aan onderwijsactiviteiten
- Onderwijs hoort in gezonde gebouwen
- Ouderbetrokkenheid stimuleren en soepel omgaan met de ouderbijdrage
- Stevige inzet op natuur- en milieueducatie
- Racisme tegengaan in de schoolbanken
- Kinderen zo vroeg mogelijk verkeerswijs maken
- Sport en cultuur op school stimuleren
- Doorleren stimuleren
- Iedere Schiedammer een stageplek
- Zwembad Zuid openhouden
- Een gevarieerd en toegankelijk sportaanbod voor alle Schiedammers
- Brugfunctionarissen in het primair onderwijs
Preventie van kansenongelijkheid
Onderwijsachterstanden vinden veelal hun oorzaak in de thuissituatie in de vroegste jaren van het kind. Stress bij ouders vanwege schulden, slechte huisvesting en werkloosheid zijn een bedreiging voor de hechting tussen ouder en kind. Dit kan bijdragen aan moeilijkheden met het leren. Een sterkere betrokkenheid van consultatiebureaus is daarom wenselijk. Brugfunctionarissen zien er op toe dat er gescreend wordt op hechtingsproblematiek. Er vindt een sterke overdracht plaats tussen het consultatiebureau en de kinderopvang.
Kinderen zonder taalachterstand naar school
We willen voorkomen dat kinderen op de basisschool starten met een grote taalachterstand. Een gebrekkige woordenschat of een gebrek aan taalaanbod tijdens een gevoelige periode van het kind vermindert het vermogen van het kind om een taal te beheersen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) test kinderen voor ze naar school gaan op taalachterstand. Logopedisten van het CJG verwijzen naar het juiste hulpaanbod.
Schooluitval terugdringen
Voor thuiszitters zoeken we een passende school. Bij overstappen van het ene naar het andere schooltype is er contact tussen mentoren.
Geld voor onderwijs zoveel mogelijk aan het onderwijs uitgeven en zo min mogelijk aan managementlagen of besturen
GroenLinks ziet graag dat scholen in elkaars omgeving samenwerken en kennis delen. Dit zorgt ervoor dat meer geld overblijft voor kinderen en (passend) onderwijs. De gemeente heeft een ondersteunende rol in dit proces. Daarnaast houdt de gemeente toezicht op het continueren van de kwaliteit en een goede, leerlinggerichte besteding van de (jeugdzorg)gelden.
Geld mag nooit een belemmering zijn om deel te kunnen nemen aan onderwijsactiviteiten
Voor het voortgezet onderwijs zijn er aandachtsfunctionarissen die ouders en jongeren ondersteunen wanneer het thuis financieel niet meezit. In het primair onderwijs zijn er gezinsspecialisten en/of (school)maatschappelijk werkers die samenwerken met vanuit de gemeente aangestelde brugfunctionarissen.
Brugfunctionarissen in het primair onderwijs
Brugfunctionarissen in het primair onderwijs vormen letterlijk de brug tussen school, kind en gezin. Dit zijn medewerkers op scholen maar betaald door de gemeente. Deze brugfunctionarissen weten precies waar ze moeten zijn voor de juiste hulp en ondersteuning. Jeugdzorg, huisartsen en consultatiebureaus zijn meestal kortdurend bij gezinnen betrokken. Brugfunctionarissen volgen het kind gedurende de hele basisschoolperiode, dus minstens acht jaar lang. Ze hebben ook regelmatig contact met de ouders, wat het vertrouwen ten goede komt. GroenLinks wil voldoende brugfunctionarissen in Schiedam voor alle kinderen die dit nodig hebben.
Onderwijs hoort in gezonde gebouwen
Duurzame schoolgebouwen en groene schoolpleinen zijn goed voor schoolprestaties. Lagere energiekosten zorgen bovendien dat er meer geld overblijft voor onderwijs. Daarom pleit GroenLinks voor de invoering van frisse scholen en de frisse scholentoets. Lokalen zijn voorzien van voldoende middelen om de ruimte te ventileren.
Ouderbetrokkenheid stimuleren en soepel omgaan met de ouderbijdrage
In Schiedam stimuleren we de ouderbetrokkenheid op scholen door het inzetten van ouderconsulenten en het faciliteren van ouderinitiatieven. Ook willen we niet dat leerlingen worden uitgesloten van schoolactiviteiten omdat de vrijwillige ouderbijdrage niet betaald is.
Racisme tegengaan in de schoolbanken
Bijna de helft van de inwoners van Schiedam heeft een migratieachtergrond. Bij de jongeren is dit zelfs meer dan de helft. Schiedamse scholen zijn dus zeer multicultureel. Op scholen creëren we daarom de basis voor tolerantie. We omarmen de diversiteit en zetten in op inclusiviteit. We willen scholen stimuleren aandacht te besteden aan diversiteit en inclusie, antiracisme en LHBTIQ+-onderwijs.
Stevige inzet op natuur- en milieueducatie
Door kinderen ook in een stedelijke omgeving kennis te laten maken met flora en fauna, over de herkomst van hun voedsel te onderwijzen en over de gevolgen van zwerfafval, bouwen we aan een nieuwe generatie die roofbouw op de aarde minder vanzelfsprekend vindt. Daarom wil GroenLinks degelijke Natuur- en MilieuEducatie (NME) via onder meer het NME-centrum, Voorlichtingscentrum de Groene Raat en Natuurcentrum de Boshoek. Ook de openluchtklaslokalen in de Schiedamse tiny forests willen we optimaal gebruiken.
Kinderen zo vroeg mogelijk verkeerswijs maken
Schiedam is één van de drukst bevolkte gemeenten van Nederland. Dat houdt in dat veel mensen zich dagelijks over een kleine oppervlakte bewegen met de auto, fiets of lopend. In een stad als Schiedam is het van belang dat kinderen zo vroeg mogelijk met dit drukke verkeer leren om te gaan. Hiermee voorkomen we ongelukken en verkeersslachtoffers. Uiteraard zijn volwassen verkeersovertreders nooit te oud om te leren en maken we ook daar werk van.
Sport en cultuur stimuleren op school
Door gastlessen willen we kinderen in aanraking laten komen met sport en cultuur. Zo kunnen ze op een laagdrempelige wijze ontdekken welke sporten er zijn en hoe leuk cultuur is. Er zijn in Schiedam veel vrijwilligers beschikbaar om gastlessen te geven en tegelijk de eigen vereniging te promoten.
Doorleren stimuleren
GroenLinks wil het studeren met behoud van uitkering mogelijk maken. Maar we stimuleren het doorleren ook door een breed aanbod aan taal- en volwassenenonderwijs aan te bieden. Zo kunnen Schiedammers hun kansen op de arbeidsmarkt verbeteren. Laaggeletterden willen we actief benaderen en begeleiding aanbieden.
Iedere Schiedammer een stageplek
Schiedam zet zich in door bedrijven te stimuleren stageplaatsen aan te bieden. De gemeente geeft hierin zelf het goede voorbeeld door meer stageplaatsen aan te bieden.
Zwembad Zuid blijft open
Schiedam heeft twee zwembaden: Zuid en Groenoord. Volgens de gemeente is één zwembad genoeg. Zwembad Zuid zou daarom kunnen sluiten. GroenLinks vindt het echter belangrijk zwemmen te stimuleren. De afstand tot zwembaden voor bewoners in Schiedam-Oost, -Zuid en -West mag daarom niet te groot zijn. Wij willen creatief kijken naar de mogelijkheden die een combinatie van woningbouw en renovatie van Zwembad Zuid bieden om het zwembad open te houden.
Een gevarieerd en toegankelijk sportaanbod voor alle Schiedammers
Sportfaciliteiten in de openbare ruimte bieden volop mogelijkheden om kosteloos te sporten. Dit blijven we aanbieden. Daarnaast heeft de gemeente een rol in het bevorderen van sportdeelname bij doelgroepen die nog achterblijven. GroenLinks wil de minimapas behalve voor kinderen ook voor volwassenen inzetten om tegen gereduceerd tarief te sporten.