Een open gemeente heeft baat bij kritische en veelzijdige media en gedegen journalistiek. Controle van de macht en het informeren van alle Schiedammers is een belangrijke taak; te belangrijk om alleen aan de politiek over te laten.
De gemeentelijke financiën zijn een groot zorgpunt. ‘Den Haag’ heeft te veel taken naar gemeenten geschoven zonder daar voldoende geld bij te geven. Wat GroenLinks betreft mag dit nooit ten koste gaan van mensen die hulp nodig hebben. Wij gaan dus geen ‘kaasschaaf’ gebruiken om te bezuinigen waarbij we steeds een klein beetje bezuinigen op alle sociale voorzieningen. Keuzes over financiën moeten voor iedereen inzichtelijk en uitlegbaar zijn. Een sterke Rekenkamer in Schiedam kan hierbij helpen. Investeringen moeten de sociale en duurzame ontwikkeling van Schiedam versterken.
ACTIEPUNTEN
- Een professionele en goede lokale omroep
- Stimulering van lokale onderzoeksjournalistiek in de vorm van een mediafonds
- Tijdige, complete, actuele en begrijpelijke communicatie naar bewoners en bedrijven en de afstand tot de gemeente verkleinen
- De drempel verlagen om raadsleden of collegeleden te benaderen
- Toetsen of de gemeente afspraken over participatietrajecten nakomt
- Een lokale ombudsman inzetten
- MKB-ondernemers opnemen in participatietrajecten
- Keuzes in gemeentelijke financiën voor iedereen inzichtelijk en uitlegbaar maken
- Lokaal inkopen
- Een sterke Rekenkamer
Een professionele en goede lokale omroep
Van een goed mediakanaal verwachten wij een genuanceerde en gebalanceerde, maar ook prikkelende berichtgeving. De kwaliteit van de subsidieontvangende omroep willen we toetsen aan vooraf vastgestelde normen. Deze gaan niet over de inhoud van het gebodene, maar bijvoorbeeld wel over het aantal luisteraars. We verwachten dat de lokale omroep goede journalistieke producten maakt voor een zo breed mogelijk publiek.
Stimulering van lokale onderzoeksjournalistiek in de vorm van een mediafonds
Kritische en onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is de zuurstof voor een gezonde democratie. De ruimte daarvoor bij media neemt echter steeds meer af. Naar het voorbeeld van onder meer Haarlem en Leiden pleit GroenLinks voor een mediafonds waar media een aanvraag kunnen doen voor onderzoeksprojecten. De beoordeling daarvan gebeurt door onafhankelijke, externe experts en niet door de gemeente.
Tijdige, complete, actuele en begrijpelijke communicatie naar bewoners en bedrijven en de afstand tot de gemeente verkleinen
Er bestaat nog steeds een kloof tussen gemeente en inwoners. Dat heeft te maken met de afwezigheid van communicatie of een gebrek aan begrijpelijkheid en transparantie. Daarom gebruikt de gemeente voor informatieve doeleinden een goed medium dat voor iedereen toegankelijk is. Ook voor mensen die laaggeletterd zijn en leeftijdsgroepen die niet meer zo makkelijk met digitale middelen omgaan. GroenLinks wil dat het college maandelijks via de lokale omroep inwoners voorziet van informatie over wat er de afgelopen periode heeft gespeeld en de komende periode zal gaan spelen in de gemeentelijke politiek. Uiteraard zorgt de gemeente ervoor dat iedereen die informatie kan begrijpen; eventueel vertaald.
De drempel verlagen om raadsleden of collegeleden te benaderen
Voor veel bewoners is het moeilijk om raadsleden of collegeleden te benaderen. Het is belangrijk dat raads- en collegeleden zich met regelmaat tussen bewoners begeven, bijvoorbeeld door het plaatsen van een stand op de markt of in een winkelcentrum. Wij willen dat iedere bewoner op een laagdrempelige manier contact kan maken en zijn of haar vragen of zorgen kan delen. Ook digitaal valt dit te bereiken door het uniformeren van de e-mailadressen.
Toetsen of de gemeente afspraken over participatietrajecten nakomt
Met de uitvoering van het participatiebeleid zijn grote stappen gezet om de bewoners vooraf te betrekken bij de plannen die de gemeente gaat uitvoeren. We blijven toetsen of de gemeente de vastgelegde afspraken nakomt. We willen weten hoe het staat met de kwaliteit van de participatie, of de juiste vorm is gekozen en of we alle belanghebbenden bereiken. Om de participatietrajecten inzichtelijk te maken kan de gemeente deze in de vorm van een voor iedereen toegankelijk openbaar en digitaal prikbord beschikbaar stellen.
Een lokale ombudsman inzetten
Bij de bewoners bestaat een grote behoefte aan iemand bij wie zij hun zorgen kunnen uiten of hun vragen kunnen stellen over lokale problematiek of het gemeentelijk beleid. Het instellen van een lokale ombudsman werkt drempelverlagend en zorgt voor een verhoging van de participatie. Deze lokale ombudsman luistert, signaleert en verwijst wanneer dit nodig is. Omgekeerd is deze lokale ombudsman ook belangrijk voor de gemeente. Zo horen ze in het stadhuis wat er speelt.
MKB-ondernemers opnemen in participatietrajecten
Voor particuliere bewoners en grote bedrijven vinden steeds meer participatietrajecten plaats. Het is belangrijk dat dit doorgang blijft vinden. Ook moet het MKB betrokken worden bij participatietrajecten. Schiedam heeft veel MKB-bedrijven en deze hebben veel kennis om de gemeente te adviseren of plannen te beoordelen.
Keuzes in gemeentelijke financiën voor iedereen inzichtelijk en uitlegbaar maken
GroenLinks vindt het belangrijk dat keuzes in gemeentelijke financiën voor iedereen inzichtelijk en uitlegbaar zijn. Ook willen we duidelijk maken hoe deze keuzes helpen om Schiedam sociaal en duurzaam te verbeteren. Daarbij wil GroenLinks duidelijke keuzes in de financiën, zonder kaasschaafbezuinigingen op onze sociale en maatschappelijke voorzieningen. GroenLinks wil die keuzes inhoudelijk maken en niet een kaasschaaf gebruiken om onze voorzieningen over de hele linie uit te kleden. Hierbij ontzien we de Schiedammers die het al het moeilijkst hebben.
Lokaal inkopen
In Schiedam zijn we trots op onze ondernemers. Waar mogelijk koopt de gemeente lokaal in, als onderdeel van het Maatschappelijk Verantwoord Inkopen.
Een sterke Rekenkamer
Wij willen een sterke Rekenkamer die de gemeenteraad helpt bij de controlerende taak. GroenLinks wil de gemeenteraad ondersteunen met een proactieve, kritische en onafhankelijke rekenkamer. Die kan onder andere advies geven over de effecten van eerdere besluiten.