Snelwonen is een manier om snel sociale huurwoningen toe te voegen aan het Schiedamse woningbestand. Door te kiezen voor huizen die in de fabriek zijn gebouwd en die voor een periode van 15 jaar op een locatie geplaatst worden, kunnen lange ingewikkelde procedures een stuk sneller doorlopen worden. Snelwonen levert een bijdrage aan het oplossen van de woningnood en de jarenlange wachtlijsten voor sociale woningbouw. Bovendien is er een mooie subsidie van het Rijk, als 30 procent van deze woningen wordt toegewezen aan bijvoorbeeld studenten, dak- en thuisloze mensen, statushouders, ontheemden uit Oekraïne of mensen met een sociale of medische urgentie.
"GroenLinks dringt al anderhalf jaar aan op het toepassen van het principe van snelwonen in Schiedam," zegt GroenLinks-woordvoerder wonen Yorick Haan. "Er is een grote woningnood in Schiedam. Er zijn in de afgelopen jaren veel sociale huurwoningen gesloopt en het weer terugbouwen van nieuwe sociale huurwoningen duurt veel te lang. Er wordt telkens vertraging opgelopen en het college maakt zelfs ruzie met Woonplus over de herstructurering van de Staatsliedenbuurt. Met snelwonen maak je een begin met het aanpakken van die problemen."
"En er zijn plekken genoeg waar je dit soort huizen zou kunnen neerzetten," vult woordvoerder vastgoed en grondzaken Menno Siljee aan. "Je moet die locaties dan natuurlijk wel langs een goede meetlat leggen. De locaties moeten bereikbaar zijn en de huizen moeten makkelijk kunnen worden aangesloten op riool, waterleiding en elektra. Maar je moet niet alleen kijken naar dat soort praktische zaken. Je moet ook kijken naar draagvlak en draagkracht in de wijken. Het ligt bijvoorbeeld niet erg voor de hand om te kiezen voor een locatie in een wijk als Nieuwland of Oost. Het college wil niet vertellen welke meetlat is gebruikt. Waarom gekozen is voor de locaties in West, Woudhoek en Groenoord en waarom niet voor andere locaties."
Haan: "Bovendien gaat de gemeente keer op keer in de fout als het gaat om communicatie met de stad. Dit is het zoveelste voorbeeld van slechte communicatie. Daardoor ontstaat onrust en hebben mensen het gevoel dat dingen doorgedrukt worden of al besloten zijn. Het college moet eerder de stad in, beter uitleggen wat ze doen en waarom, maar vooral ook beter luisteren naar wat er leeft in de stad en de wijken. Je kunt veel gedoe en gezeur en daarmee bezwaren en vertragingen voorkomen."
"We zijn erg voor snelwonen. We zijn ook blij dat de gemeente en Woonplus ermee aan de slag gaan. Maar het moet wel goed aangepakt worden. Daar hoort goede communicatie bij. Leg eerlijk uit waarom er voor die locaties gekozen is en luister goed naar de bezwaren van omwonenden. Dat heeft het college nu niet gedaan," concluderen de GroenLinks-raadsleden.