Haan sprak onder andere over de omgevingsvisie die dit jaar vastgesteld moet worden: "Dit jaar moet de gemeenteraad een omgevingsvisie en een omgevingsplan vaststellen. Wij bewaken dat dat op een goede manier gebeurt. Dat er niet stiekem allemaal groene goede voornemens gesnoeid worden en dat er niet stiekem allemaal bouwplannen op de schaarse groene stukjes worden ingetekend."
En over het Luchthavenbesluit: "Het verzoek van de luchthaven ligt nu bij de minister. Wij hebben het college al gevraagd om te zorgen dat de raad goed op de hoogte wordt gehouden van het proces, we hebben de klankbordgroep RTHA weer nieuw leven ingeblazen en we hebben onze Tweede-Kamerfractie ingeseind."
Haan riep de andere fracties in de raad op pal te staan voor De Boshoek: "Het liefst houden we De Boshoek op de plek waar het al 36 jaar zit, maar als er niets anders opzit dan verhuizen, als er écht geen andere goede locatie voor een school gevonden kan worden, dan wel met een verhuiskostenvergoeding, zoals elke huurder die gedwongen moet verhuizen die krijgt. Ik roep alle partijen in de gemeenteraad op, voor zover ze De Boshoek een warm hart toedragen, zich niet te verliezen in argumentatie over voor- en nadelen van een school op die locatie, maar pal te staan voor behoud."
Haan ziet graag dat de krachten op links gebundeld worden: "Gaan we door met het benadrukken van de onderlinge verschillen? Of gaan we op zoek naar de overeenkomsten, de gezamenlijke doelen, het gemeenschappelijke ideaal? Blijven we bekvechten over wie het meest links is, het beste opkomt voor de gewone man, het meeste bereikt voor mens en milieu? Of staan we op, steken we onze vuist omhoog en gaan we de strijd aan met guur rechts. Laten we, net als het PAK in 1970 en Groen Links in 1990, over onze schaduwen heen stappen. Laten we de samenwerking opzoeken en bij de verkiezingen van maart volgend jaar links weer het grootst maken."
Lieve vrienden!
Ik wil eerst met jullie terugkijken naar 2024.
In februari is Bea Oomens overleden, in juli Jan Schellingerhout. Zij waren beiden raadslid voor GroenLinks in Schiedam. Bea van 1990 tot 1998 en Jan van 2010 tot 2011. Beiden zijn op passende wijze herdacht in de gemeenteraad. In december overleed Jos Hilberding, Hij was verschillende keren kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen en zette zich als vrijwilliger in. Laten wij straks het glas heffen op Bea, Jan en Jos en terugdenken aan hun niet aflatende inzet voor een groener en linkser Schiedam.
2024
We stemden voor, we stemden tegen.
We bestreden het slechte en steunden het goede.
We leverden kritiek, we gaven steun.
We deelden complimenten uit en deelden de opbrengst van onze winddelen.
We zetten ons in om armoede aan te pakken en Schiedam groener te maken.
We kwamen op voor de Staatsliedenbuurt en voor de FFL-buurt in West.
Met een initiatiefvoorstel, moties, kritische vragen, debatten en acties.
Daar gaan we in dit jaar natuurlijk mee door. Zoals we dat al 35 jaar doen.
2025 is op veel manieren, vanuit verschillende invalshoeken, een belangrijk jaar.
Dit jaar moet de gemeenteraad een omgevingsvisie en een omgevingsplan vaststellen. Waar we tot nu toe werken met visies en uitvoeringsprogramma’s voor onderdelen van het ruimtelijke beleid en bestemmingsplannen voor delen van het grondgebied van de gemeente, wordt dat dus één visie en één plan voor de hele stad. Alle bestemmingsplannen, van die voor de groene long tot die voor de A4, komen in één omgevingsplan. En alle visies, zoals de Mobiliteitsvisie en de Groenvisie, die beiden onder verantwoordelijkheid van GroenLinks-wethouder Jeroen Ooijevaar tot stand kwamen… Alle visies… komen in één omgevingsvisie.
Wij bewaken dat dat op een goede manier gebeurt. Dat er niet stiekem allemaal groene goede voornemens gesnoeid worden en dat er niet stiekem allemaal bouwplannen op de schaarse groene stukjes worden ingetekend. We bewaken dat scherp, zoals we dat nu ook al doen als het gaat om de uitvoering van de visies en zoals we dat nu ook al doen bij alle bestemmingsplanwijzigingen.
Zo heeft de hele fractie de petitie voor het behoud van natuurcentrum De Boshoek getekend. We hebben contact gelegd met partijgenoten in omliggende gemeenten en Den Haag. We zetten ons ook in de raad tot het uiterste in om De Boshoek te behouden. Het liefst houden we De Boshoek op de plek waar het al 36 jaar zit, maar als er niets anders opzit dan verhuizen, als er écht geen andere goede locatie voor een school gevonden kan worden, dan wel met een verhuiskostenvergoeding, zoals elke huurder die gedwongen moet verhuizen die krijgt. Ik roep alle partijen in de gemeenteraad op, voor zover ze De Boshoek een warm hart toedragen, zich niet te verliezen in argumentatie over voor- en nadelen van een school op die locatie, maar pal te staan voor behoud.
Met het vaststellen van een omgevingsvisie heeft de gemeente en heeft de gemeenteraad ook de kans om nog een keer luid en duidelijk te communiceren wat we vinden van ontwikkelingen die zich net buiten de stadsgrenzen afspelen of alleen nog maar in dromen bestaan. Dan heb ik het natuurlijk over Zestienhoven, maar ook over idiote plannen voor een verbinding van de A13 met de A24 via de A4, dwars door het Midden-Delflandgebied en de Broekpolder.
In 2025 moet de minister ook een Luchthavenbesluit voor RTHA aan de Tweede Kamer voorleggen. Het verzoek van de luchthaven ligt nu bij de minister. Wij hebben het college al gevraagd om te zorgen dat de raad goed op de hoogte wordt gehouden van het proces, we hebben de klankbordgroep RTHA weer nieuw leven ingeblazen en we hebben onze Tweede-Kamerfractie ingeseind.
We vieren in 2025 dat Schiedam 750 jaar stadsrechten heeft. Dat kan niemand zijn ontgaan. We hebben kritiek gehad op de korte voorbereidingstijd en op de voortvarendheid waarmee het college met de voorbereidingen aan de slag is gegaan, maar we zijn best onder de indruk van wat het programmabureau desondanks voor elkaar heeft gekregen. Het kan natuurlijk altijd beter, en onze mening daarover zullen we ook niet onder stoelen of banken steken, maar laten we niet vergeten dat er wat te vieren valt en dat dat ook leuk moet en mag zijn.
En we hebben nog meer te vieren!
35 jaar geleden kwam Groen Links, ja toen nog wél met een spatie Ted. 35 jaar geleden kwam Groen Links voor het eerst in de gemeenteraad. Bea Oomens was toen één van de drie groenlinkse raadsleden. De gesprekken die we nu voeren over linkse samenwerking en over een gezamenlijke lijst zijn niet nieuw en niet uniek. We hebben al bewezen dat linkse samenwerking kan en dat het zin heeft.
Eind jaren ‘80, begin jaren '90 van de vorige eeuw waren het PPR, PSP, CPN en EVP die samenwerkten en uiteindelijk samengingen. Een pacifistisch socialistische partij, een communistische partij en twee progressief christelijke partijen. In 1970 haalde PAK, het Progressief AKkoord, de gezamenlijke lijst van PPR en PvdA, 13 zetels in een raad van 37.
En zouden we wat eerder op de proppen zijn gekomen met het Progressief Initiatief, waarmee we de onderhandelingen na de verkiezingen van 2022 ingingen… Als we vóór de verkiezingen gekozen hadden voor een gezamenlijke lijst of een akkoord, dan zou het initiatief voor de coalitiebesprekingen bij ons gelegen hebben.
Lieve vrienden,
Ook in dat opzicht is 2025 een belangrijk jaar. We voeren nu al ruim een jaar gesprekken over linkse samenwerking in Schiedam. In onze buurgemeenten Vlaardingen en Rotterdam hebben de leden al besloten om samen met de PvdA de verkiezingen in te gaan. In Schiedam nemen we eind februari een besluit. We hebben wat langer nodig, omdat er meer gegadigden voor samenwerking zijn! We moeten dan ook goed nadenken over hoe die samenwerking het beste vorm kan krijgen. Of dat een gezamenlijke lijst moet zijn met meer partijen dan GroenLinks en PvdA, of dat er andere manieren van samenwerking gevonden moeten worden. We gaan op 8 februari met elkaar in gesprek om het dáár over te hebben. Maar laat dat je niet tegenhouden om ook vandaag met elkaar het gesprek aan te gaan.
We moeten laten zien dat het zin heeft om op te komen voor je idealen. Dat het goed en normaal is om je hart te volgen. Dat nadenken over je stem beter is, dan impulsief op de onderbuik te stemmen. Hart en hoofd in plaats van onderbuik. Dat het gewoon is om van de politiek te verwachten dat het zich inzet voor eerlijkheid, duurzaamheid en inclusiviteit.
Een mug is klein en onbeduidend. Die kan het verschil niet maken, zou je denken. Totdat je probeert te slapen met een mug in je slaapkamer.
GroenLinks is nu 35 jaar de mug in de slaapkamer. Omdat het nodig was om mensen bewust te maken van de noodzaak van groene en linkse politiek.
De aanpak van het klimaatprobleem is nu onderdeel van nationaal en internationaal beleid. En ook volgen veel landen, veel overheden en veel bedrijven nu de SDG’s, de sustainable development goals. Inzet voor klimaat en duurzaamheid, schoon water en voldoende voedsel, onderwijs en zorg, voor democratie en inclusiviteit. Nu moeten we zorgen dat het niet bij beloftes en papier blijft, dat het niet alleen visies en vergezichten blijven, maar dat problemen aangepakt en crises opgelost worden.
Het is tijd voor de volgende stap. De samenwerking vergroten en verbreden. De linkse beweging sterker maken. En laat ons dan binnen die beweging de mug in de slaapkamer, de luis in de pels, het groene geweten zijn.
Gaan we door met het benadrukken van de onderlinge verschillen? Of gaan we op zoek naar de overeenkomsten, de gezamenlijke doelen, het gemeenschappelijke ideaal?
Blijven we bekvechten over wie het meest links is, het beste opkomt voor de gewone man, het meeste bereikt voor mens en milieu? Of staan we op, steken we onze vuist omhoog en gaan we de strijd aan met guur rechts.
Laten we, net als het PAK in 1970 en Groen Links in 1990, over onze schaduwen heen stappen. Laten we de samenwerking opzoeken en bij de verkiezingen van maart volgend jaar links weer het grootst maken.
Op Bea! Op Jan! Op Jos! Op linkse samenwerking! Op GroenLinks! Gezondheid! Gelukkig nieuwjaar!