De plannen voor een nieuwe entree naar en van Midden-Delfland (“Kethelpoort”) die op 17 december in de gemeenteraad besproken worden, lijken een onverwacht negatief effect te hebben op de bomenstand rond Park Kethel. Volgens de plannen zullen tientallen bomen gekapt gaan worden aan de noordzijde van het Park. Ook aan de kant van de Boshoek gaan de bomen tegen de vlakte. De bomenkap lijkt ingegeven door de waan van de dag. GroenLinks zal een motie tot behoud van de bomen indienen.

In het Perspectief Kethelpoort dat in oktober in definitieve vorm werd gepresenteerd staan zeker goede dingen. Het is goed om Midden-Delfland en Schiedam Noord beter aan elkaar te koppelen en in te zetten op goede en veilige fietsverbindingen. Maar het plan om het gebied rond Park Kethel dan ook meteen maar op de schop te gooien gaat te ver.

In de jaren 70 werd Park Kethel aangelegd, waarin de eeuwenoude landweggetjes de basis vormden voor een natuurlijke overgang van het “steen” van de stadsuitbreiding in Schiedam Noord naar het Midden-Delfland, de zogenaamde Schiedamse Parkgordel rondom het prachtige, historische Kethel.
Lopend in landschapspark Kethel is het gezicht op de kerk en de dorpskern nog als 100 jaar geleden. Vanuit het park wordt de bebouwing van Spaland aan het zicht onttrokken door een hoog opstaande wand van bomen en struiken. En vanaf de Harreweg is ook Woudhoek door het groen nauwelijks zichtbaar. Een beeld en een sfeer om te koesteren als een oase te midden van de grote drukke stad.

Een nieuwe, jonge landschapsarchitect is nu echter met het idee gekomen om “zichtlijnen” naar het park te creëren vanaf de Harreweg en het Jaap de Raatpad. De passerende fietser moet zo de eeuwenoude structuur kunnen zien en er als het ware naartoe getrokken worden.  De gemeente heeft dat idee overgenomen. Evenals het verplaatsen van de helft van de schooltuinen naar de westelijke helft, waardoor de tuinen in het deel langs de Harreweg komen te liggen. Tegelijk worden de bomen ter plekke gekapt om een vrij zicht op het weidegebied mogelijk te maken. 

Door bomenkap en concentratie van schooltuinen wordt de huidige fraaie groene omlijsting van het landschapspark onderbroken en worden de schooltuinen erg dominant in het landschapsbeeld. Het resultaat zal zijn dat er geen verrassende doorkijkjes meer zijn vanaf de fiets- en voetpaden, maar één grote rafelige opening naar het park. De voorgestelde ingrepen maken het gebied niet fraaier, integendeel. Bovendien wordt voorgesteld de resterende bomenstrook te "revitaliseren". Dit betekent nog meer bomenkap en uitdunning van struiken.

Al met al zullen over een lengte van 130 meter alle bomen gekapt gaan worden. Ook aan de kant van het Guus Hermuspad zal een 120 meter lange bomenrij gekapt gaan worden, volwassen, deels historische bomen. Als dit plaan doorgaat, is het gedaan met 60% van de groene omlijsting van Park Kethel en met het intieme karakter van dat park. Met dank aan de waan van de dag: “zichtlijnen”! De gemeenteraad kan deze aanslag op de Groene Long toch niet accepteren?!

GroenLinks vraagt de raad een uitspraak te doen die geen ruimte voor discussie in de toekomst open laat: de bomenrij aan de noordrand van Park Kethel moet in zijn geheel blijven staan en bomenkap aan de kant van het Hermuspad dient tot een minimum beperkt te worden. Voor een verplaatsing van de schooltuinen is geen reden en bij behoud van de bomen ook geen ruimte.