Milieudefensie heeft een plan opgesteld met alternatieven voor de nieuwe wegen die Rijkswaterstaat rond Rotterdam aan wil leggen. Nieuwe wegen aanleggen, is weggegooid geld. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft en Goudappel Coffeng. Het plan van Milieudefensie zorgt volgens de onderzoekers voor 40 procent minder files en kost 100 miljoen minder. Om het plan 'Bouwen aan een Groene Metropool'op de agenda van de provinciale politiek te krijgen, start Milieudefensie een burgerinitiatief.

Bronnen: website GroenLinks Rotterdam en Milieudefensie

Op http://milieudefensie.nl/nieuws/agenda/teken-het-burgerinitiatief-bouwen-aan-een-groene-metropool vindt u een link naar het burgerinitiatief.

Het plan van Milieudefensie verdient agendering op de provinciale politieke agenda. Het is door twee gerenommeerde onderzoeksbureaus helemaal doorgerekend, op dezelfde manier zoals Rijkswaterstaat plannen doorrekent. De aanleg van de A13/16 en de Blankenburgtunnel zijn volgens hen niet nodig om files op te lossen. De 2,2 miljard euro die daarmee wordt bespaard kan geïnvesteerd worden in trein, lightrail, metro en een netwerk van fietssnelwegen. In combinatie met de invoering van een kilometerheffing leidt dat tot veertig procent minder files. Automobilisten zijn gemiddeld niet duurder uit doordat de  motorrijtuigenbelasting en de aanschafbelasting op auto's worden afgeschaft.

De fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeente Rotterdam Arno Bonte zegt over het alternatieve plan van Milieudefensie: 'uit de onderzoeken blijkt dat Rijkswaterstaat maar in één richting kan denken, en dat is zo veel mogelijk nieuw asfalt uitrollen. Niet zo gek, want Rijkswaterstaat maakt zichzelf natuurlijk niet graag overbodig.' De GroenLinkser is blij met het onafhankelijke onderzoek waaruit blijkt dat alternatieven voor nieuwe wegen veel beter én goedkoper zijn. 'Met snel openbaar vervoer in plaats van nieuwe wegen spaar je de groene gebieden rond Rotterdam, zorg je voor schonere lucht en los je bovendien veel meer files op.'

Het Havenbedrijf pleitte afgelopen week ook voor een spitsheffing op de Rotterdamse wegen. De ANWB kwam in dezelfde week met een plan voor snel openbaar vervoer in combinatie met parkeerterreinen buiten de stad, waar automobilisten met openbaar vervoer sneller dan per auto hun bestemming kunnen bereiken. 'Ook uit onverdachte hoek blijkt nu steun te komen voor duurzame mobiliteitsoplossingen', zegt Bonte. 'Zelfs de meest verstokte asfaltfundamentalisten zullen nu toch moeten erkennen dat openbaar vervoer en spitsheffing betere filebestrijders zijn dan nieuwe snelwegen.'

Op http://milieudefensie.nl/groenemetropool is meer actuele informatie te vinden over het onderwerp.