GroenLinks Vlaardingen wil zoveel mogelijk tegenstanders van de Blankenburgtunnel mobiliseren. Het is naar de mening van GroenLinks het beste als de actie tegen de Blankenburgtunnel zo breed mogelijk wordt gevoerd. Kees Borsboom, GroenLinks-fractievoorzitter: “Het dreigende gevaar van totale verpesting van de natuur in Midden-Delfland, onder meer het Vlaardingse Volksbos, de Broekpolder en de Eendenkooi, is zo groot dat een verbond gesloten moet worden met iedereen die ‘tegen’ is”.


Er is een brede beweging aan het ontstaan van mensen en organisaties die gezamenlijk actie willen voeren tegen de aanleg van nog meer asfalt in de regio. Organisaties als Natuurmonumenten, Milieudefensie, Milieufederatie Zuid-Holland en enkele actiecomités hebben zich aangesloten bij de beweging. Ook de aan het Volksbos gelieerde stichting Groeiend Verzet, de Vlaardingse PvdA en GroenLinks Vlaardingen maken deel uit van de beweging tegen de Blankenburgtunnel.

Haalbaar en betaalbaar alternatief

Aanleg van de Blankenburgtunnel is helemaal niet nodig om de bereikbaarheid in de regio te verbeteren, zo heeft Milieudefensie laten onderzoeken. Er ligt nu een concreet alternatief voor de aanleg van de Blankenburgtunnel én de A13/A16 dat haalbaar en betaalbaar is. En ook nog eens leidt tot minder files en minder luchtverontreiniging. Milieudefensie heeft het alternatief 'Groene Metropool' op 24 mei gepresenteerd in de Boshoek in Schiedam. Bij de presentatie waren onder anderen mensen aanwezig van GroenLinks, D66 en de PvdA, maar ook van bewonersverenigingen en milieuorganisaties. De aanwezigen werden opgeroepen gezamenlijk actie te voeren voor de 'Groene Metropool'. Deze gezamenlijke actie moet in eerste instantie leiden tot agendering van de 'Groene Metropool' in de provinciale politiek. Hiertoe is een burgerinitiatief gestart.

De A4 Midden-Delfland

Milieudefensie heeft - helaas - niet laten onderzoeken wat een haalbaar en betaalbaar alternatief plan zou zijn als ook de A4 Midden-Delfland niet wordt aangelegd. Niet omdat Milieudefensie dat niet wilde onderzoeken, maar omdat het daarvoor geen medewerking van de Stadsregio Rotterdam kreeg.  Die medewerking was nodig om hetzelfde model te mogen gebruiken dat de stadsregio heeft gebruikt om de bestaande mobiliteitsplannen door te rekenen.

Of de A4 er definitief komt, hangt af van de Raad van State zaak die nog loopt. De uitspraak op deze zaak zal waarschijnlijk nog vele maanden op zich laten wachten. De Raad van State heeft bekend gemaakt dat zij de uitspraak heeft moeten uitstellen, zie http://looktv.waterwegnoord.nl/?c=nieuws&i=24722&Beslissing_over_A4_uitgesteld_schiedam.

Oproep

Ook u kunt meehelpen om de regio groener en schoner te maken door het alternatief 'Groene Metropool' te steunen. Bent u voor verbetering van het openbaar vervoer, nieuwe fietsverbindingen en kilometerbeprijzing in plaats van meer asfalt? Download dan de handtekeningenlijst van de website: http://milieudefensie.nl/publicaties/bestanden/handtekeningenlijst-bouw-mee-aan-een-groene-metropool.

Of kijk op http://milieudefensie.nl/groenemetropool/randstad-zuid/bouw-mee voor wat u nog meer kunt doen. Op deze 'Groene Metropool' website vindt u meer informatie over het alternatief voor de Blankenburgtunnel en de A13/A16.