Stadslandbouw is 'hot'. Overal in de regio schieten de projecten (letterlijk) uit de grond. Vaak gaat het om kleinschalige initiatieven op straat- en buurtniveau. GroenLinks is hier groot voorstander van. Ze dragen bij aan een prettige groene omgeving en zorgen voor sociale cohesie. Sommige projecten gaan nog een stapje verder. Langs de oprit van de A4 bij metrostation Vijfsluizen bloeide dit jaar een bijzonder stadslandbouwproject op: hier verbouwt men namelijk verse groente voor de voedselbank.
Initiatiefnemer is Herbert Nikkels, actief inwoner van Schiedam en voormalig opzichter van de groenvoorziening. Een man met 'groene vingers', zoveel is wel duidelijk. Het braakliggend terrein is in korte tijd omgetoverd in een rijke moestuin.
Iedere week verdeelt de voedselbank zo'n 170 pakketten, een aantal dat de laatste jaren alarmerend groeit. Herbert hoorde dat er een tekort was aan verse groente. Hij vernam ook dat het voormalig terrein van intercultureel tuinieren nabij Vijfsluizen braak lag. Zijn besluit was snel genomen: hij zou een moestuin aanleggen om aan de behoefte aan verse groente te voorzien. Ook de gemeenteraad vond dit een goed idee en stelde de grond beschikbaar. Bovendien kreeg hij een klein startkapitaal uit het wijkbudget van de Wijk West om onder andere de grond plantklaar te maken. Verder kreeg hij steun van Irado (o.a. afvalverwerking en beheer openbare ruimte). Zij gaven gereedschap in bruikleen en zorgden voor een keet.
Half juni kon Herbert met een aantal enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers beginnen. Via de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente en het Steunpunt Vrijwilligerswerk Schiedam vinden mensen hun weg naar de tuin. 'Op deze manier snijdt het mes aan verschillende kanten', licht Herbert toe, 'we verbouwen het voedsel waar Schiedammers mee geholpen zijn en tegelijk doen de vrijwilligers werkervaring op, leggen contacten en zijn goed en gezond bezig'.
Tot nu toe zijn zo'n 60 kroppen sla, 70 kroppen andijvie, 63 kilo sperziebonen en 66 courgettes geoogst. De uien worden binnenkort geoogst. Naar verwachting levert dit 30 kilo op. Het is natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat, zo beamen Herbert zelf en ook Herman de Zwart van de voedselbank. Maar daarbij moeten we aantekenen dat zij pas laat in het seizoen zijn begonnen. Bovendien gebruiken ze momenteel maar een kwart van het totale grondoppervlak. Er valt dus in de toekomst nog veel meer te oogsten.
Eind oktober loopt het seizoen af. Of hij komend seizoen weer terug kan op de huidige locatie, weet Herbert nog niet. Door de aanleg van de A4 Midden-Delfland kan het zijn dat het terrein een andere bestemming krijgt: 'Mijn bedoeling is volgend seizoen dit project uit te breiden naar meerdere locaties in Schiedam'. Er zijn genoeg braakliggende terreinen in de gemeente en vanwege de crisis in het vastgoed en de bouw lijkt daar voorlopig weinig verandering in te komen. Herbert noemt o.a. het terrein bij Landvreugd in Groenoord en bij het Wibautplein en de Parkweg in Nieuwland.
De uitbreidingsplannen kunnen op instemming rekenen van GroenLinks-fractie in Schiedam en GroenLinks wethouder Johan Grijzen. Het project is een mooi initiatief van Schiedammers voor Schiedammers en een voorbeeld van wat burgerkracht en burgerinitiatief kan bereiken!