GroenLinks Schiedam kan terugkijken op een succesvol verlopen begrotingsbehandeling. Natuurlijk zijn we niet blij met de aangekondigde bezuinigingen, maar alle door GroenLinks ingediende moties zijn door de raad aangenomen. Ook heeft het college de nodige toezeggingen gedaan op voor GroenLinks belangrijke onderwerpen. Schiedam blijft werk maken van duurzaamheid, sociaal beleid en cultuur.
GroenLinks fractievoorzitter Ed Gloudi sprak tijdens de begrotingsbehandelingen op 6 en 8 november van een 'buitengewoon gure wind die door Schiedam' waait. Hij sprak de hoop uit dat het 'geen orkaan wordt met alleen maar bezuinigingen'. Als het aan GroenLinks ligt zal dat ook niet het geval zijn.
Natuurlijk erkent GroenLinks de noodzaak van stevig snijden in de uitgaven en het maken van pijnlijke keuzes. Tegelijk sprak Gloudi het vertrouwen uit in de burgerkracht in de stad. Met name participatie en integratie staan dan ook hoog op de agenda. Ondanks de bezuinigingen zijn projecten als 'Taal op Maat' en 'Thuis op Straat' gespaard gebleven. De moties die GroenLinks - al dan niet samen met andere partijen - indiende om dit te bereiken zijn aangenomen. Een motie om overtollige pc's en beeldschermen van de gemeente gratis beschikbaar te stellen voor kinderen in de brugklas nam de raad met algemene stemmen aan. Daarmee combineert de gemeente duurzaamheid met armoedebestrijding.
GroenLinks is blij met het voornemen in 2013 te starten met het Duurzame Stedelijke Distributienetwerk in de Schiedamse binnenstad. Dit is een initiatief van voormalig GroenLinks wethouder Wil Vissers, die in 2011 een intentieverklaring ondertekende met een aantal partners.
De gemeente heeft aangegeven dat stadslandbouwprojecten, zoals de voedselbanktuin, ook in 2013 door zullen gaan. Daarmee krijgen braakliggende stukken grond een nuttige functie. Verder verheugt het GroenLinks dat de gemeente in 2013 doorpakt met zonnecollectoren op gemeentelijke daken. GroenLinks wethouder Johan Grijzen beloofde in het eerste kwartaal van 2013 met een plan van aanpak te komen. Datzelfde geldt voor het voornemen om van Schiedam een millennium en Fairtrade gemeente te maken. Fairtrade betekent dat kleine producenten in Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië en Afrika een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten en de omstandigheden voor werknemers menswaardig zijn. Eigenlijk wilde het college dit voornemen uit 2009 in de koelkast zetten, na aandringen van de GroenLinks fractie zegde het college toe snel met een uitvoeringsplan te komen.
In Rotterdam nam GroenLinks drie jaar geleden dit initiatief en onlangs werd bekend dat de gemeente is uitgeroepen tot Fairtrade gemeente. Het zou mooi zijn als Schiedam zich hierbij kan aansluiten.
Fractievoorzitter Gloudi ging verder nog in op sociale stijging als rode draad in de programmabegroting. GroenLinks ondersteunt dit van harte: 'Sociale stijging leidt tot integratie, cohesie, zelfstandigheid, welvaart en welzijn'. Cultuur draagt bij aan dit streven. Dankzij de inzet van GroenLinks wethouder Grijzen zijn de meest ernstige bezuinigen op dit terrein tegengegaan. Culturele instellingen blijven behouden voor de stad en er wordt niet bezuinigd op amateurkunst. Wethouder Grijzen voert gesprekken met de besturen van het Theater aan de Schie en het Wennekerspand over samenwerking en mogelijk een fusie. Dit betekent in de toekomst een grotere slagvaardigheid en maakt het mogelijk om het cultuuraanbod beter te promoten.
GroenLinks besloot het college veel succes te wensen en sprak het vertrouwen uit dat het, ondanks de forse tegenwind, Schiedam de komende jaren weer voor de wind zal gaan.