De fractie van GroenLinks Schiedam keurt het af dat de gemeente Schiedam via een brief onder de titel “beter leven in Oost” burgers oproept om misbruik van een voorziening bij haar te melden. Niet dat GroenLinks misbruik van voorzieningen goedkeurt, maar een dergelijk misbruik moet volgens GroenLinks niet via het opzetten van een “buurtverklikkerssysteem” opgepakt worden. Daar zijn andere gemeentelijke instrumenten voor. De fractie van GroenLinks heeft daarom een aantal kritische vragen aan het college van B & W gesteld. Het college heeft deze vragen nog niet beantwoord.
Het gaat om de volgende vragen:
a. wat is de reden van het college om een oproep richting bewoners in Oost te laten doen om “misbruik van een voorziening” bij de gemeente te melden?
b. wat verwacht het college aan effectieve opbrengst van een dergelijke oproep om vermoedens van misbruik te melden. Wordt de druk op controlerende instanties niet onnodig vergroot omdat de vermoedens mogelijk niet juist zijn maar wel nagetrokken moeten worden?
c. denkt het college dat deze oproep gaat bijdragen aan “een beter leven in Oost” en de
buurtbetrokkenheid van bewoners op elkaar zal versterken?
d. zo ja, waar baseert het college deze denkrichting op?
e. het college kent het meldpunt “meld misdaad anoniem”. Is de mogelijkheid om via dit
meldpunt een eventueel misbruik van voorzieningen te melden volgens het college
onvoldoende? Graag een toelichting op het antwoord.
f. in diverse gemeente hebben zogenaamde “pandbrigades” tot veel weerstand geleid. Op basis van weinig concrete indicatoren (zoals een anonieme melding) wenst een partij zich zonder huiszoekingsbevel toegang te verschaffen tot een pand. Wat is de juridische grondslag voor de aangekondigde integrale inspecties?