Staat de zorg aan ouderen in Schiedam onder druk? Gesprekken met werkers in de zorg en burgers op straat wekken namelijk sterk de indruk aan dat dit het geval is. Daarom is in de raadsvergadering van 25 april namens GroenLinks, SP, CDA, AOV en de thuiszorgmedewerkers in Schiedam aandacht gevraagd voor de kwaliteit van de zorg. ROG plus (die de kwaliteit van de zorg namens de gemeente controleert) wilde niet ingaan op vragen die Hennie Hagen namens de politieke partijen had gesteld. Het ROG verwees voor beantwoording naar het college.
Wethouder Grijzen kreeg daarop een aantal vragen voorgelegd. De wethouder gaf aan de zorgen – mede gezien de bezuinigingen die het rijk oplegt – te begrijpen. Hij beloofde de vinger stevig aan de pols te houden en snel met een schriftelijk antwoord te komen op de gestelde vragen.
Het comité Schiedamse thuismedewerkers overhandigde op deze raadsvergadering ook een collage met foto’s van de Schiedamse actiedag op 30 maart aan burgemeester Lamers.
De vragen aan wethouder Grijzen:
1. Heeft u van ROGplus ook signalen ontvangen dat de kwaliteit van de zorg mogelijk in het geding is (en daarmee de positie van de cliënt)?
2. Zo nee, wanneer heeft ROGplus voor de laatste keer de kwaliteit en continuïteit van de zorg door zorginstellingen gecontroleerd?
3. Hoe controleert en waarborgt ROGplus de kwaliteit van zorg?
4. Is het een mogelijkheid om bij verlenging van contracten met zorginstellingen de afspraken over de kwaliteit van zorg aan te scherpen en toe te zien op een strengere controle op de naleving van de CAO om zodoende de kwaliteit van zorg en personeel nog beter te garanderen?
5. Komt het landelijke beeld, namelijk dat het aantal HH2 geïndiceerden sterk afneemt en HH1 geïndiceerden juist toeneemt, overeen met wat we in Schiedam zien en kunt u ons de laatste cijfers hiervan geven?
6. Bent u bereid om met ROGplus hierover in gesprek te gaan en nader onderzoek te laten doen?