De GroenLinks-fractie is niet ontevreden over de grote lijnen van het bestuursakkoord van het nieuwe college. Maar de gekozen koers kan niet écht progressief genoemd worden. Zo stelt Jeroen Ooijevaar in zijn bespreking van de plannen van het nieuwe college tijdens de raadsvergadering van 15 mei 2014.

Hieronder de volledige inbreng van de fractievoorzitter van GroenLinks. De inbreng van Progressief Schiedam vind je in de bijlage.

Voorzitter,
 
Vandaag bespreken we het bestuurs- en beleidsakkoord van de nieuwe coalitie en verwelkomen we drie nieuwe collegeleden en twee oudgedienden. Ten eerste feliciteren de fracties van GroenLinks en Progressief Schiedam dit competente vijftal, weliswaar iets te vroeg, alvast met hun benoeming.
 
Daarnaast willen de fracties van GroenLinks en Progressief Schiedam de échte formateur Mario Stam feliciteren met zijn eclatante overwinning. Dankzij zijn inspanningen heeft de PvdA het kleine electorale dipje -want wat is nou een verkiezingsuitslag- snel naar de achtergrond weten te dringen. Deze formateur heeft ervoor gezorgd dat het sociaaldemocratisch gedachtegoed in Schiedam niet teloor is gegaan. Complimenten hierbij ook voor de andere partijen. GroenLinks en Progressief Schiedam riepen na de verkiezingen de partijen op om over hun eigen schaduw heen te stappen. D66, SP, VVD en CDA hebben hier goed naar geluisterd. Geheel belangeloos hebben zij zich gevoegd naar de agenda van de PvdA.
 
Voorzitter, zoals u weet zijn alle partijen met wie GroenLinks de afgelopen 4 jaar een coalitie heeft mogen delen blijven zitten in de ‘nieuwe’ coalitie. In die zin hebben wij natuurlijk geen enkel bezwaar tegen een voortzetting van oud beleid; GroenLinks heeft daar de afgelopen periode achter gestaan en doet dat natuurlijk nog steeds.
Saillant detail: uit de notulen van 22 april blijkt dat D66 en VVD de zin “Staand beleid wordt voortgezet” liever niet opnamen in het bestuursakkoord.
Als het om de sociale agenda gaat hebben wij géén bezwaar tegen het voortzetten van staand beleid en durven we dat ook best te benoemen. Maar GroenLinks heeft tijdens de campagne altijd verkondigd dat we voor drié pijlers gaan: groen, sociaal en open. Sociaal lijkt binnen, maar hoe zit het met groen en open?
 
Toen D66 als winnaar uit de strijd kwam, hoopten we werkelijk op een progressieve slag in het stadsbestuur. Die ambitie blijkt ten dele uit het beleidsakkoord, maar bevat geen concrete stappen. Het binnenhalen van een paragraaf over open data en open spending is natuurlijk prachtig, maar dat is een punt dat D66 vanuit de oppositie ook binnen had kunnen halen. Dat het ambitieniveau van D66 tijdens de onderhandelingen tot een dieptepunt is gezakt blijkt wel uit onderwijs. Nota bene een van hun 4 speerpunten, volgens de notulen van de coalitieonderhandelingen. Het resultaat van dit speerpunt: alle scholen moeten een 'voldoende' scoren. Geen streven naar excellent, zelf niet naar gewoon gemiddeld, nee, de zelfverklaarde onderwijspartij gaat voor een voldoende. Dat noemen wij geen ambitie, maar een D-zesenzesjescultuur.
 
De SP mag in de nieuwe coalitie het grootste deel van de portefeuille én het beleid van PvdA'er Peter Groeneweg overnemen. Als het om de éigen ideeën van de SP gaat heeft de partij nog steeds ideologisch een flinke afstand met andere partijen te overbruggen. Het beleidsakkoord is nog niet concreet genoeg om te kijken of dat gelukt is. Zoals bekend is er op het gebied van erfpacht nogal een brug te slaan tussen de partijen. Maar die brug is er nog niet. Eerst hadden we bij woningbouw gronduitgifte in erfpacht met mogelijkheid tot kopen, nu wordt eigendom uitgangspunt met mogelijkheid tot erfpacht. Wat is het verschil? Voor bedrijven verandert er nagenoeg niks. Voor canonverhogingen komen oplossingen. Er wordt niet verteld wélke oplossingen, maar de VVD heeft wel laten vastleggen dat het de financiële houdbaarheid niet mag aantasten. Kortom, is er eigenlijk wel een brug geslagen? De partijen moeten nog tot elkaar gaan komen als de trein al rijdt.
 
Op groen vlak heeft GroenLinks-wethouder Johan Grijzen een heel mooi fundament gelegd. Er zijn milieucoaches opgeleid, Schiedam heeft de energy battle gewonnen, er zijn diverse burgerinitiatieven voor groene energie gekomen, het stedelijk distributieplan komt van de grond, er zijn oplaadpalen voor elektrische auto’s gekomen, we hebben walstroompunten die geluidsoverlast en luchtvervuiling tegengaan, etcetera, etcetera. Maar, zoals Johan zelf heeft aangegeven: de klus is nog niet af! Niets is zo dynamisch als ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid en aanhaken op die ontwikkelingen vereist dan ook dynamiek van de wethouder milieu. We hebben alle vertrouwen in opvolger Patricia van Aaken en wensen haar veel geluk met deze klus. Wel menen we dat het CDA zich nogal in een verdomhoekje heeft laten schuiven als het om de portefeuilleverdeling gaat, maar daar zal Frans Hamerslag zo op ingaan in het tweede deel van het betoog van GroenLinks en Progressief Schiedam.
 
Voordat ik het stokje overgeef nog een paar woorden over de vierde partner van de PvdA: de VVD. Wat is er gebeurd met de titel van het verkiezingsprogramma van de VVD? “Werk, werk, werk” luidde die titel, en die wás al geleend van de PvdA. Uit de titel zou je kunnen opmaken dat de VVD enig belang hecht aan het thema werk. Uit de notulen blijkt dat de VVD werk echter niet eens heeft genoemd in de top 4 van onderhandelingspunten. Gelukkig heeft de PvdA wél een visie op werk. Na de leus neemt de VVD nu dus ook het arbeidsmarktbeleid van de PvdA over.
 
Tot zover de eerste helft van deze kleine analyse van de fracties van GroenLinks en Progressief Schiedam.

Laat ik nogmaals benadrukken dat de grote lijnen van het bestuursakkoord ons helemaal niet ontevreden stellen, maar dat de, op papier, grootste partij een hele grote kans heeft gemist om voor een echt progressieve koers te kiezen. Wij hopen hier alsnog vanuit de oppositie een bijdrage aan te kunnen leveren en zijn dan ook blij met de voorgenomen open houding naar de andere partijen in de raad. GroenLinks en Progressief Schiedam zullen deze open houding ook naar de coalitie uitdragen. We hopen de komende jaren dan ook op een prettige samenwerking, waarin we onderlinge verschillen kunnen overbruggen om tot een goed resultaat voor de stad te komen. En dat doen we, om met de leidende coalitiepartij te spreken, “uit liefde voor Schiedam”.
 
Voorzitter, dank u voor uw aandacht.