In de onlangs vastgestelde WMO2015 is duidelijk beschreven wat de taak van wijkverpleegkundige inhoudt. Volgens GroenLinks en Progressief Schiedam zou er echter meer aandacht moeten komen voor de niet-geïndiceerde zorgtaken waar de wijkverpleegkundige mee te maken kan krijgen. Uit onderzoek van NIVEL bleek dat de hoeveelheid niet-geïndiceerde zorg groter is in achterstandswijken. De progressieve partijen vragen het college dan ook om uit te zoeken hoeveel wijkverpleegkundigen nodig zijn voor de niet-geïndiceerde zorg in Schiedam.
Wijkverpleegkundigen worden (weer) een verbindende schakel in de wijk. Zij zullen naast de thuiszorg die zij op indicatie bieden, patiënten preventief opzoeken en zelf bepalen welke zorg daar nodig is. Wijkverpleegkundigen kunnen relatief kleine gezondheidsproblemen signaleren en tijdig ingrijpen, zodat escalatie kan worden voorkomen en specialistische dure hulp op den duur kan worden voorkomen.
Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) deed onderzoek naar sociaal-demografische factoren die het benodigde aantal wijkverpleegkundigen voor preventieve taken in een wijk kunnen voorspellen. Uit dit onderzoek bleek dat deze zorg vooral nodig is in achterstandswijken.
De door NIVEL ontwikkelde verdeelsleutel voor Den Haag is niet voor elke gemeente te hanteren, maar de methode zelf wel. Ook voor Schiedam kan dus worden vastgesteld hoeveel wijkverpleegkundigen nodig zijn om de decentralisatie van de WMO adequaat te kunnen uitvoeren. Reden voor GroenLinks en PS om het college te vragen dit uit te zoeken.
Raadslid Katinka de Rover, die de vragen indiende: “Het is goed dat wij als gemeente zelf de WMO kunnen gaan regelen. Maar we moeten wel goed weten wat er speelt in de wijk, want als professional in de zorg weet je dat er soms meer bij komt kijken dan wat er op papier aan zorgbehoefte bestaat. Daar moeten we als gemeente op voorbereid zijn.”