Tussen Rotterdam en Den Haag bevindt zich een prachtig 'Central Park'. Midden-Delfland, het groene hart van de metropoolregio Rotterdam-Den Haag, kan dan ook op warme sympathie rekenen van zowel burgemeester Aboutaleb van Rotterdam als burgemeester van Aartsen van Den Haag.

Willem Visser schreef voor het weblog Sargasso een artikel waarin hij zijn vraagtekens zet bij de waarde van deze inzet: aan alle kanten wordt er aan het natuurgebied geknabbeld; met medeweten en -werking van de partijen van de beide burgemeesters. GroenLinks Schiedam sluit zich dan ook van harte aan bij deze beschouwing van Willem Visser.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam sprak zich uit voor het behoud van Midden-Delfland als ‘metropolitaans park.’ Daarmee wil hij voorkomen dat we het landelijk gebied tussen Rotterdam en Den Haag volbouwen zodat er ruimte blijft voor recreatie en ontspanning. Een loffelijk streven van de burgemeester waar Jozias van Aartsen bij aanhaakte en zich vanuit Den Haag achter zijn collega schaarde.

Wie dacht dat beide burgemeesters zich écht hard zouden maken voor het groen van het gebied, komt bedrogen uit. De aanleg van de ‘missing link’ A4 Delft-Schiedam is nog in volle gang en een volgend project is in de maak.

De Blankenburgtunnel moet de A15 met de A20 verbinden. Grote aanjager is de Rotterdamse Haven. Bij monde van voormalig directeur Hans Smits gold het zelfs als een ‘topprioriteit.’ (http://www.nrc.nl/nieuws/2011/12/07/kabinet-verbindt-a15-en-a20-met-bla…) Deze tunnel komt boven de grond bij Vlaardingen in - u begrijpt het al - een tamelijk ongerept natuur- en recreatiegebied dat deel uitmaakt van datzelfde groene Midden-Delfland.

Het is altijd prettig asfalteren in het groen. Daar is nog volop ruimte.

Met zijn uitspraken bedoelde Aboutaleb niet dat aanleg van die Blankenburgtunnel niet door zou mogen gaan, of zelfs maar ter discussie stond. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam: ‘Net als het groen van Midden-Delfland is deze westelijke oeververbinding voor onze stad van groot belang. Er zijn geen redenen om de noodzaak of de inpassing van de tunnel nu ter discussie te stellen.’

Kortom, gratuite woorden van Aboutaleb voor de bühne?

En het leek de laatste jaren juist beter te gaan met Midden-Delfland. Tot een jaar of 10 geleden eindigde een eerste fietstocht in het prille voorjaar namelijk met een kater wanneer we door het gebied Midden-Delfland (ook wel het ‘kleine groene hart’ genoemd) tussen Schiedam en Delft fietsten en ontdekten dat beide gemeenten weer iets dichter naar elkaar gegroeid waren. Opnieuw was een stukje veenweidegebied ten prooi gevallen aan oprukkende bedrijventerreinen en woningbouwprojecten.

Die expansiedrang leek enigszins geluwd. Schiedam en Delft hadden hun grenzen stilaan bereikt. Sterker nog. De recreatieve waarde van het gebied, midden in de Randstad, leek eindelijk erkend. Er werden nieuwe wandel- en fietspaden aangelegd zodat stadse bleekneusjes volop konden genieten van licht, lucht en ruimte en ook nog eens een echte koe van dichtbij zagen. In het ‘wild’ als het ware, in plaats van op de kinderboerderij.

De pret duurde niet lang. Want na vijftig jaar uitstel, procedures en protesten werd in 2010 door minister Eurlings het historische besluit genomen de A4 Delft-Schiedam aan te leggen. Deze zeven kilometer vormt één van de ‘missing links’ in het Zuid-Hollandse wegennet waar ik eerder (http://sargasso.nl/rijkswaterstaat-als-rupsje-nooitgenoeg/) al eens over heb geschreven.

De weg legt men deels half en deels geheel verdiept aan en er komt een tunnel.

Dat mag wat kosten; ruim 900 miljoen, dus iets meer dan 100 miljoen per kilometer.

Ook aan die andere ‘missing link’, de Blankenburgtunnel, hangt een prijskaartje. Voorlopig raamt men het op 1,1 miljard. Niet gek voor 2,5 kilometer.

De mobiliteit wordt duur betaald.

De vraag is of het dit allemaal wel waard is. Immers, uit onderzoek van CE Delft (http://www.ce.nl/publicatie/uitbreiding_snelwegen%3A_nodig_of_overbodig…) is gebleken dat de toekomstscenario’s waarmee men nut en noodzaak van de aanleg van zowel de A4, als de Blankenburgtunnel en de A13/A16 (ook al zo’n ‘missing link’) onderbouwt inmiddels achterhaald zijn: ‘De huidige verkeersvraag is lager dan in de laagste scenario’s waarmee wordt gerekend. De huidige besluiten voor weguitbreidingen zijn gebaseerd op het hoge scenario, waardoor de investeringen ten onrechte een positief economisch effect lijken te hebben.’

Maar goed, zolang Aboutalebs partij deel uitmaakt van dit kabinet, dat inzet op zoveel mogelijk asfalt, zal hij, noch zijn partij de PvdA (eerder toch altijd uitgesproken tegen de aanleg van de Blankenburgtunnel) meer doen dan opportunistische uitspraken.

Een beetje groen en vijftig tinten grijs…

Willem Visser