Zoals bekend komen er de komende jaren komen er veel wijzigingen op gemeenten af. Per 1 januari 2015 wordt de Participatiewet ingevoerd. De bedoeling hiervan is dat er meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk geholpen worden. De gemeente wordt verantwoordelijk voor de re-integratie van mensen die nog kunnen werken. Als gevolg van deze decentralisatie zullen nieuwe doelgroepen een beroep doen op de dienstverlening van gemeenten.

De gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam zijn bezig met de vorming van een regionaal participatiebedrijf waarin de sociale diensten en SW-bedrijven van de gemeenten zullen samengaan. In de kadernota ‘Stroomopwaarts’ staat te lezen wat de voor- en nadelen zijn van de vorming van zo’n regionaal participatiebedrijf. Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 30 september voerde Katinka de Rover namens GroenLinks en Progressief Schiedam het woord over de kadernota.

Er ontbreekt nog veel informatie en volgens De Rover ‘is het nog onmogelijk te zeggen of de transities ook daadwerkelijk zullen slagen. GroenLinks en Progressief Schiedam vinden dat de kadernota een stap in de goede richting is, maar uiteindelijk gaat het er om of de Schiedammers op een goede manier geholpen worden bij het vinden van een baan of een beschermde werkplek’.

GroenLinks en Progressief Schiedam hebben wethouder Stam gevraagd of bedrijven in de regio bereid zijn om arbeidsplekken voor mensen in stroomopwaarts beschikbaar te stellen. De wethouder is hier optimistisch over, GroenLinks en Progressief Schiedam een stuk minder.

De conclusie van De Rover: ‘We wachten de businesscase vol spanning af. Ondertussen houden we de vinger kritisch aan de pols’.