‘Een gemiste kans’, anders kan GroenLinks raadslid Katinka de Rover het niet noemen: tijdens de raadsvergadering van 28 oktober kwamen GroenLinks en Progressief Schiedam met het voorstel om in het nieuwe zorgstelsel meer regie bij jongeren te leggen. Maar de motie met die strekking van GroenLinks en Progressief Schiedam stuitte op veel weerstand in politiek Schiedam. ‘Blijkbaar houden het college en de andere partijen liever vast aan bestaand beleid’, aldus De Rover.
Per 1 januari 2015 gaan de gemeenten over naar een nieuw zorgstelsel. Volgens wethouder Gouweleeuw kan iedere doelgroep op voldoende aandacht rekenen. Kernwoorden daarbij zijn burgerparticipatie en eigen kracht. Voor de gemeenteraadsverkiezingen riepen alle partijen dat zij jongeren meer kansen wilden bieden. Met de decentralisaties krijgen gemeenten daadwerkelijk de gelegenheid de touwtjes zelf in handen te nemen. In bijvoorbeeld Leiden en Amsterdam heeft de gemeenteraad unaniem besloten om in de kadernota op te nemen dat zorgaanbieders waarmee men samengewerkt op het gebied van jeugdzorg een aparte cliëntenraad in het leven roepen. In de jeugdzorg zijn ouders/voogden verantwoordelijk voor het kind en zitten zij in de cliëntraden. Dat is echter juist het probleem want kinderen en ouders kunnen ook wel eens van inzicht verschillen.
Daarom willen GroenLinks en Progressief Schiedam de medezeggenschap van ouders en kinderen scheiden: ‘Ouders hoeven dan niet voor hun kind te praten en het kind niet voor de ouder, terwijl beide partijen toch hun belangen kunnen behartigen’. Zij verzochten het college om hierover in gesprek te gaan met zorgaanbieders. De motie haalde het niet; de Schiedamse raad oordeelde dat er al een wet is over de cliëntraden. Dat zou, zo oordeelde men, afdoende zijn.
GroenLinks raadslid Katinka de Rover: ‘Mensen zelf de regie geven begint op jonge leeftijd. Waarom zouden jongeren dan zelf de regie niet mogen krijgen in een aparte cliëntenraad? Ik ben de raad in gegaan om belangen van jongeren te behartigen en nieuwe kansen en verbindingen te leggen. Helaas moet ik constateren dat andere partijen liever aan bestaand beleid vasthouden. Zij pakken de kansen niet die de decentralisaties bieden. Wat dan overblijft, is echt alleen maar bezuiniging ’.
Per 1 januari 2015 kunnen ontevreden jongeren die zorg ontvangen maar zich niet gehoord voelen uiteraard wel een klacht indienen bij het meldpunt van de gemeente Schiedam. De Rover: ‘Ik wil daarom ook alle jongeren oproepen dit zeker te doen zodra jongeren onvrede hebben over de geleverde zorg’.
GroenLinks en Progressief Schiedam hopen dat de gemeenteraad de komende drieënhalf jaar toch meer open gaat staan voor de eigen kracht en regie door jongeren.