“Ik kan me niet voorstellen dat een zinnig mens tegen het gestelde in deze motie kan zijn.” Zo reageerde de burgemeester op een motie, waarin het college verzocht werd om het Handvest voor Compassie te ondertekenen. Hij voegde daar nog aan toe, dat “het (...) zomaar een filosofische vertaling (zou) kunnen zijn van de tien geboden, en het zou zomaar kunnen dienen als bijlage bij artikel 1 van de grondwet”.
Een mooie reactie van burgemeester Cor Lamers op een door GroenLinks/Progressief Schiedam ingediende motie? Nee! Het is de reactie van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op een door NIDA ingediende motie die ook op de steun van GroenLinks in de raad van die stad kon rekenen.
Het Handvest voor Compassie dat wereldwijd al door 68 steden is ondertekend, is een initiatief van theologe Karen Armstrong en is gebaseerd op de universele gouden regel: behandel de ander, zoals je zelf behandeld wilt worden. Steden die het handvest ondertekenen committeren zich aan het ontplooien van campagnes die inspireren tot begrip, vertrouwen en compassie en waardering voor diversiteit. Zij ontnemen de legitimiteit voor het aanzetten tot geweld, haat en minachting.
In Nederland hebben Amsterdam, Groningen, Gorkum, Leiden, Lochem, Lelystad en Arnhem zich al achter het Handvest geschaard. En nu Rotterdam dus ook, want de motie van NIDA werd met alleen de stemmen van de VVD en Leefbaar Rotterdam tegen aangenomen.
Hoe anders ging het in Schiedam. Namens het college van Schiedam verklaarde burgemeester Cor Lamers: “Het Kompas (de naam van het coalitieakkoord) is eigenlijk een ‘kompassie’. Het Kompas zit zo vol met compassie dat het tekenen van een Handvest overbodig is.” Een ander argument was dat het handvest al uit 2009 stamt; daarmee suggererend dat het niet meer van deze tijd is. De tien geboden en artikel 1 zijn ouder… Soms ook niet meer van deze tijd?
In een land en een stad waarin bijvoorbeeld het debat over integratie steeds meer ‘verruwt, verhardt en verrechtst’ - woorden van Tunahan Kuzu, tot voor kort lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, zou het de burgemeester gesierd hebben om, net als zijn collega in Rotterdam, de motie aan te bevelen.
De motie heeft het helaas niet gehaald, want alleen de fractie van de PvdA stemde voor. Een duidelijk teleurgestelde Jeroen Ooijevaar: “Hoe is het toch mogelijk dat partijen als het CDA en vooral D66 en de SP die in Rotterdam voor deze motie stemden in Schiedam tegen zijn. Het Handvest voor Compassie is niet alleen maar symboliek. Het is een richtsnoer voor ons handelen; het verplicht het gemeentebestuur om de onderlinge verhoudingen tussen mensen positief te beïnvloeden. Met het onderschrijven ervan had Schiedam het verdiend om ook eens op een positief lijstje te staan.”
Johan Grijzen