Het Schiedamse college heeft de intentie uitgesproken zich open, transparant en communicatief naar de Schiedammers op te gaan stellen. GroenLinks en Progressief Schiedam sluiten zich hier graag bij aan.

Daarbij hoort dat brieven van burgers aan het college naar behoren afgehandeld worden. Is de brief in goede orde ontvangen? Dan krijgt de burger een ontvangstbevestiging. Verder krijgen  raadsleden inzicht in de ingekomen brieven en de antwoorden van het college. Dat hoort bij een goede communicatie en het toverwoord is burgerparticipatie. Helaas gaan woorden en daden niet altijd hand in hand, getuige de gevallen van miscommunicatie (of erger: helemaal geen communicatie) die GroenLinks en Progressief Schiedam bij monde van raadslid Katinka de Rover tijdens de commissievergadering aan de orde stelden.

Een paar voorbeelden:

In de lijst van ingekomen stukken staat een brief van de stichting Batavier die zich bezighoudt met de bewaking van de afspraken die gemaakt zijn rond de aanleg van de A4 Delft-Schiedam. Deze brief is op 10 november verstuurd, zowel via de griffie per mail als per reguliere post. Maar bijna een maand later heeft de stichting nog steeds geen ontvangstbevestiging van het college gekregen, laat staan een antwoord. Nu kan men één brief afdoen als een incident. Maar dit staat dit niet op zichzelf.

Op 18 november stuurde Schiedammer Wil Boonstra een brief aan het college over het disfunctioneren van de schuldhulpverlening in Schiedam. Resultaat: tot nu toe geen ontvangstbevestiging van het college. Verder liet de belangenorganisatie ‘van de wijk voor de wijk’ op 8 december weten in een brandbrief dat er nog steeds geen antwoord was ontvangen op een brief van 24 oktober over de herinrichting van de Lange Haven.

De Rover: ‘Is het college het met ons eens dat hier geen sprake meer is van incidenten?’ Daaraan voegde zij nog toe, dat het college in tegenstelling tot wat zij beweert ‘op deze manier niet de indruk wekt veel waarde te hechten aan de inzichten en opvattingen van haar inwoners’. De burgemeester verklaarde dat dit in de toekomst hopelijk niet meer zal gebeuren maar dat het nu eenmaal mensenwerk is. Volgens hem had iedere verzender inmiddels bericht gehad. Dat laatste werd binnen vijf minuten ontkracht door Wil Boonstra zelf, die aangaf nog steeds te wachten op ontvangstbevestiging (laat staan op een inhoudelijk antwoord) en daar juist een dag tevoren een rappel voor had verstuurd. Blijkbaar schort er dus óók nog een en ander aan de informatievoorziening naar de burgemeester.