De gemeente heeft een Groen Blauwe Structuurvisie gepresenteerd. Afgelopen dinsdag stond deze op de agenda van de gemeenteraad. Namens GroenLinks en Progressief Schiedam voerde Frans Hamerslag het woord. Het oordeel van beide partijen over de structuurvisie: ‘een prima stuk en een prima visie’. Volgens Hamerslag mankeert er niet veel aan. Bovendien, zo betoogt hij: ‘wanneer deze ambities waar gemaakt worden, zijn wij natuurlijk helemaal blij. Ook de behandeling van de zienswijze is een goed proces geweest’.
De reden voor het opstellen van de structuurvisie was dat de huidige structuurvisie verouderd is. Daardoor bestaat er geen actueel beleidsdocument voor de groenblauwe structuur. Tegelijk heeft een burgeronderzoek uit november 2013 uitgewezen dat Schiedammers vinden dat Schiedam geen groene uitstraling heeft. Zij hechten er echter wel veel belang aan. De nieuwe Groen Blauwe Structuurvisie legt de nadruk op de rivier de Nieuwe Maas en het landschap van Midden Delfland.
Frans Hamerslag had naast zijn lof voor de structuurvisie ook een paar kritische kanttekeningen: ‘Een visie is namelijk geen bestemmingsplan’. In de commissie heeft de wethouder aangegeven dat het oude bestemmingsplan Groene Long een op een is overgenomen in de bestemmingsplannen die nu in dat gebied geldend zijn.
Hamerslag: ‘Dat is prima, maar wat gebeurt er bij de herziening van die bestemmingsplannen? Er is dan geen bestemmingsplan Groene Long die het kader hiertoe geeft. Er is dan slechts een visie, een beeld, een droom’. Het punt is dan dat we dan moeten hopen dat de raadsleden die dan zitting hebben, genegen zullen zijn om deze visie te hanteren.
Met die kanttekening in het achterhoofd (en het vertrouwen dat de belangen van groen en blauw in de stad ook bij toekomstige raadsleden in goede handen zullen zijn) stemden GroenLinks en Progressief Schiedam in met de structuurvisie.