Woorden als fractie, zienswijzen, commissie, subcommissie, raadsvergadering, motie, amendement en wethouder; allemaal termen die voor mij inmiddels dagelijkse kost zijn. Maar als je buiten de politiek staat, spreekt het allemaal niet vanzelf.
Twee jaar terug had ik weinig met politiek, maar nu ben ik zelf raadslid. Daarom neem ik je graag mee om te laten zien waar ik mee bezig ben als raadslid en waar al die termen voor staan.
Deze aflevering gaat over raadsvergaderingen.
Raadsvergaderingen zijn vergaderingen van de Schiedamse gemeenteraad, de gekozen vertegenwoordigers van de Schiedamse burgers. En zoals dat bij vergaderingen gaat, hebben we om te beginnen een agenda. Die geeft aan waarover we het gaan hebben. Daarnaast is er een voorzitter die de vergadering leidt met de agenda als leidraad.
Bij ons in Schiedam is dat de burgemeester.
De agenda kent een aantal geijkte onderwerpen: de notulen (zeg maar: het verslag) van de vorige vergadering, brieven van Schiedammers maar ook vragen om informatie (dit noemen we de ingekomen stukken) en overige raadsstukken (rapporten, visies en stukken waarin beleid wordt beschreven of aangekondigd).
Al die stukken kunnen ter kennisgeving worden aangenomen als het alleen om informatie gaat. Ook kan er discussie plaatsvinden over stukken. De raad kan dan na het debat besluiten een advies uit te brengen. Ook kan de gemeenteraad een raadsstuk verwerpen of aannemen. Bij dit laatste krijgt een voorstel rechtskracht; het is dan klaar om uitgevoerd te worden door de gemeente.
In Schiedam is de raadsvergadering het moment dat er besluiten worden genomen.
Veel van de discussie vindt plaats in een vergadering voor de raadsvergadering die de raadscommissie heet. Voordat er debat plaatsvindt, is het wel nodig dat de raadsleden een beeld hebben van wat er besproken gaat worden en wat zij van de voorstellen in de stukken vindt. Dat doen wij een week voor de commissievergadering en heet Het Stadserf.
Daar krijgen wij ook de raadsstukken in te zien.
Gelukkig hebben wij tussendoor ook nog een weekje ‘vrij’. Iedere raadscyclus duurt daarmee vier weken.
Iedere raadsvergadering kent een reglement van orde. Dat zijn de spelregels. Als raadslid moet ik mij aan die regels houden. Maar ik heb ook rechten. Recht op spreektijd bijvoorbeeld. Dat is niet onbeperkt: iedere fractie mag maar een bepaalde tijd aan het woord zijn. Dit is afgesproken zodat het debat zuiver blijft en een vergadering niet tot in het oneindige duurt.
Ten slotte nog iets over de wethouders en griffier. De wethouders zeggen soms ook dingen toe of verwerpen voorstellen en geven nadere toelichting over de onderwerpen die tot hun portefeuilles (de onderwerpen waarover zij gaan) horen tijdens de raad. Verder is er nog de griffier, een niet zo opvallende, maar wel belangrijke figuur die zorgt dat de vergadering soepel verloopt. De griffier (zeg maar: secretaris) bereidt de raadsvergadering voor en verzorgt de notulen. Belangrijk is ook dat hij als steun en toeverlaat voor de raadsvoorzitter fungeert.
Ik ben nu al een jaar raadslid. Wat ik ervan vind?
Persoonlijk vind ik het wel heel jammer dat het debat grotendeels voor de raadsvergadering plaatsvindt. Volgens mij is het eigenlijk een onderdeel dat in de raad zelf thuishoort.
Gelukkig is de burgemeester daar ook voor en proberen wij als raadsleden om meer discussie in de raad te krijgen. Ik kijk wel altijd uit naar een raadsvergadering want het is toch het moment dat een onderwerp of voorstel het wel of niet gaat halen. En wij als GroenLinks en oppositieleider zijn altijd erg scherp op de wethouders en de burgemeester op het gebied van toezeggingen en voorstellen.
Eigenlijk gebeurt er dus best veel tijdens een vergadering en bespreken we vaak ook nog best leuke en interessante onderwerpen. Daarnaast zitten wij er als GroenLinks ook om dingen voor elkaar te krijgen voor de burgers van Schiedam. Het is vaak spannend en inspannend om andere partijen daarin mee te krijgen. Maar als het dan lukt, is dat ook een mooi resultaat en geeft dat een goed gevoel. En daar gaat het toch om!
Mocht je nu nog vragen hebben dan kan je die natuurlijk altijd stellen! Binnen Schiedam hebben wij ook ‘gast van de raad’. Hiervoor kun je jezelf aanmelden en een kijkje komen nemen. Je krijgt vooraf wat uitleg over wat wij doen als gemeenteraad. Maar uiteraard ben je ook zonder deze aanmelding altijd welkom!
Katinka de Rover zit namens GroenLinks in de Schiedamse gemeenteraad. In haar Raadsblog geeft zij tekst en uitleg over wat ze doet in de raad en daarmee inzicht in het werk van een raadslid in de Schiedamse politiek.
Eerdere bijdrage: Van verkiezingen tot aan begroting (https://schiedam.groenlinks.nl/nieuws/van-verkiezing-tot-aan-begroting)