Woorden als fractie, zienswijzen, commissie, subcommissie, raadsvergadering, motie, amendement en wethouder; allemaal termen die voor mij inmiddels dagelijkse kost zijn. Maar als je buiten de politiek staat, spreekt het allemaal niet vanzelf. Twee jaar terug had ik weinig met politiek, maar nu ben ik zelf raadslid. Daarom neem ik je graag mee om te laten zien waar ik mee bezig ben als raadslid en waar al die termen voor staan. Deze aflevering gaat over betogen.

Betogen… Tja, wat is dat nu eigenlijk? De meeste van jullie zullen er op de middelbare school vast wel tijdens Nederlandse les op hebben geoefend. Maar in de politiek moet een goed betoog een beweging losmaken of een proces in gang zetten. Hoe zorg je daar voor?

Ik laat dit zien aan de hand van een voorbeeld: in de raad van februari 2015 heb ik een betoog gehouden over het basisinkomen. Dit onderwerp heb ik voorbereid in de fractie en met wethouder Stam die werk en inkomen in zijn portefeuille heeft.

Als je een betoog gaat houden, moet je natuurlijk eerst weten waar je het over hebt. Ik ben daarom veel gaan lezen en stelde mezelf een aantal vragen:

  • Wat is een basisinkomen?
  • Hoe gaat het in zijn werk?
  • Zijn er al gemeenten die er mee werken?
  • Wat willen of kunnen wij in Schiedam eigenlijk met het basisinkomen?

Die vragen leverden een aantal antwoorden op die je kunt lezen in het eerder gemelde artikel. Maar ik had nog heel wat vragen open staan:

  • Want zou het basisinkomen iets kunnen bijdragen voor Schiedam?
  • Hoeveel werklozen hebben we eigenlijk in Schiedam?

Deze vragen kon ik zelf niet zomaar beantwoorden, maar de wethouder wel. Ik maakte daarom een afspraak met hem.

In de tussentijd hadden GroenLinks en Progressief Schiedam een fractievergadering. Daar legde ik uit wat ik had onderzocht en stiekem kon ik hier al een beetje oefenen, want bij de fractie van Progressief Schiedam moest ik op een aantal bezwaren ingaan, waardoor ik mijn betoog verder kon aanscherpen. Daarnaast moest ik samen met de andere fractieleden bepalen wat we eigenlijk wilden bereiken. De uitkomst was dat we de wethouder gingen vragen een onderzoek te houden naar de mogelijkheid een pilot met het basisinkomen in Schiedam op te zetten.

Tijdens mijn gesprek met de wethouder heb ik mijn licht opgestoken over het aantal werklozen. Bovendien kwam ik erachter dat hij dit ook een interessant onderwerp vond. Daardoor kreeg ik er een goed gevoel over en besloot tijdens de rondvraag van de raad om dit onderwerp in de raad te introduceren met een betoog. Daarin liet ik zien wat het basisinkomen is, wat het in andere gemeenten heeft gedaan en wat zou het voor Schiedam kon betekenen. Ik besloot met de vraag aan de wethouder om een onderzoek te starten.

Resultaat? De toezegging dat dat onderzoek er komt en dat hij de raad hierover op de hoogte houdt. Doel gehaald! En mijn betoog had daar een grote rol in gespeeld.

Dat is natuurlijk leuk.

Maar toch kreeg ik na afloop de tip dat het allemaal wel iets concreter en korter mocht. Goede tips moet je altijd meenemen, dus in de toekomst zal ik wat minder tekst en uitleg geven en sneller naar de vraag toewerken wat GroenLinks precies wil.

Ik ben nu een jaar raadslid en leer nog steeds bij. Een betoog houden vind ik best lastig. Eerlijk gezegd: het is iedere keer weer spannend als ik voor de raad, het college en een publiek moet spreken. Het voelt toch een beetje als een presentatie geven voor de klas. Maar toch, een paar jaar terug had ik een leraar die altijd zei: ‘Presenteren kun je leren’. En daar denk ik iedere keer weer aan terug.

Moet jij een betoog houden en je hebt wat tips nodig? Ik wil je wel tips en trucs geven die ik ook geleerd heb. Maar het is vooral een kwestie van doen en reflecteren op jezelf!

Eerder verschenen in Rovers Raadsblog:

http://schiedam.groenlinks.nl/nieuws/rovers-raadsblog-raadsvergaderingen

http://schiedam.groenlinks.nl/nieuws/van-verkiezing-tot-aan-begroting.