Motie van GroenLinks aangenomen

Op 15 december gaf het Hoogheemraadschap van Delfland een gewijzigde watervergunning af voor de A4 Delft-Schiedam. Rijkswaterstaat moet het “lekkende” kwelwater terugvoeren in de bodem van Midden-Delfland en Schiedam bij de snelweg. De minister maakte kort daarop bekend dat de weg “eindelijk” open gaat, op 18 en 21 december. Op 17 december echter moest de minister in de Tweede Kamer uitleg geven over die vergunning en vervolgens nam de Kamer een motie van GroenLinks-kamerlid Liesbeth van Tongeren aan om de legitimiteit van de vergunning te onderzoeken.

De GroenLinks-motie was het vervolg op een signaal van Stichting Batavier dat door Rijkswaterstaat bij het terugvoeren van het water de milieuwetgeving overtreden wordt. Het kwelwater moet volgens Batavier en GroenLinks gezien worden als afvalwater. Het water “lekt” namelijk door de wanden heen onder de weg en wordt niet actief uit de grond opgepompt. Volgens de Wet Milieubeheer moet voor het afvoeren of storten van dergelijk water een lozingsvergunning worden gevraagd en is een watervergunning van het hoogheemraadschap niet het juiste middel. Een dergelijke vergunning is niet aangevraagd en als die verleend zou worden zou dat onder veel strengere eisen zijn dan die nu door het hoogheemraadschap zijn gesteld.

In de motie roept de Tweede Kamer de minister op om de inspectie te laten onderzoeken of een lozingsvergunning noodzakelijk is voor het afvoeren van het lekkende grondwater.

Waarom is dit belangrijk? Als het zo is als GroenLinks stelt, dan heeft Rijkswaterstaat de verkeerde procedure gevolgd. Gezien de expertise die bij Rijkswaterstaat aanwezig is, is niet goed voorstelbaar dat zij per ongeluk de verkeerde vergunning heeft aangevraagd. De procedure rond een lozingsvergunning zou wel eens onvoordelig hebben kunnen uitpakken voor de overheid, waardoor de openstelling van de weg in gevaar zou komen. En dat kon de minister zich niet veroorloven.

GroenLinks zal de uitvoering van de motie nauwlettend volgen.

Voor Schiedam betekent de (nu bestreden) beslissing van het hoogheemraadschap overigens dat dagelijks zo’n 700.000 liter water teruggepompt gaat worden in de diepe grondlagen bij de Woudweg. De te gebruiken techniek moet nog uitgewerkt worden en Rijkswaterstaat heeft enkele maanden geleden zelf deze methode als “onrealistisch” bestempeld. Voor GroenLinks was er nu de weg een feit is, maar één duurzame oplossing voor het waterprobleem: een constructie met een betonnen fundering. Maar Rijkswaterstaat en het hoogheemraadschap kozen niet voor oplossen maar voor “managen” van het waterprobleem. En deze keuze legt een zware hypotheek op de toekomst van het gebied.

Zie meer over de opening van de A4 Delft-Schiedam deze reportage van RTV Rijnmond waarin John Witjes en Jeroen Ooijevaar aan het woord komen en kijk hier voor een reportage over de watervergunning.