Iedereen was het met elkaar eens -  het besluit tot sluiting van de afdelingen geboortezorg en kindergeneeskunde en uitkleding van de spoedeisende hulp in het Vlietland Ziekenhuis is een slecht plan. Op zaterdag 7 mei werd hierover gesproken aan de maandelijkse Stamtafel & Publiek bij PopUp TV. Op initiatief van GroenLinks-raadslid Katinka de Rover was deze stamtafel geheel gewijd aan dit besluit van het ziekenhuis. Na afloop van het gesprek constateerde zij dat draagvlak hiervoor ver te zoeken is. 

Het bestuur van het ziekenhuis ontbrak helaas aan de stamtafel. Ondanks een nadrukkelijke uitnodiging om het gesprek aan te gaan. Katinka de Rover: “Ik heb geen enkele reactie mogen vernemen op de uitnodiging. Dat vind ik heel stuitend. Het ziekenhuis beweert vanuit de patiënt te denken en de kwaliteit van de zorg te willen verbeteren. Het minste dat je dan kan doen, is met de patiënten en andere belanghebbenden in gesprek gaan.”  Wel aanwezig waren vertegenwoordigers van huisartsen, verloskundigen en inwoners. Verder zaten verschillende lokale politici uit Schiedam en Vlaardingen rond de tafel.

Een belangrijk argument van het ziekenhuis voor de sluiting van een aantal afdelingen is dat dit tot meer kwaliteit zou leiden. Volgens De Rover leiden meer marktwerking en schaalvergroting echter niet per definitie tot meer kwaliteit. “Als je 4500 bevalling op één locatie per jaar moet gaan verrichten, dan wordt het gewoon productiewerk. Wie zegt dat dat een verbetering in kwaliteit van zorg geeft?"

Marjan Tenk benadrukte namens de huisartsen een ander heikel punt: "Het is ook de verdere uitkleding van het ziekenhuis, de spoedzorg wordt ook verminderd. Na 17.00 uur is er geen operatiekamer en personeel meer beschikbaar voor acute zorg. Als je 's avonds dus acuut geopereerd moet worden, moet je voortaan ook naar Rotterdam." Dat extra ritje kan een verschil tussen leven en dood zijn.

Het ziekenhuis stelt dat zij alle partijen zoveel mogelijk bij haar plannen heeft betrokken. Wethouder van Aaken herkende dit niet - zij stelde dat de gemeente zich zelf aan tafel heeft moeten praten. "Het is voornamelijk vanuit de kant van de huisartsen, verloskundigen en politiek geweest dat wij überhaupt gezamenlijk aan tafel hebben gezeten." Verloskundige Betty Franke: "wij schoven aan tafel maar het besluit was eigenlijk al genomen."

Catelijne de Groot (fractievoorzitter AOV Schiedam) merkte op dat aanrijtijden ook voor personen zouden moeten gelden en niet alleen voor ambulances. Arie Villerius (Leefbaar Schiedam) kaartte aan dat als het om bezuinigingen gaat, de inkomens van de bestuurders ook eens moeten worden bekeken. Zij verdienen 120.000 euro boven de Balkenende-norm. Jacky Silos (CDA Vlaardingen) gaf aan dat de raad van bestuur van het ziekenhuis niet alleen voor de medici, maar helemaal voor de patiënten een onbereikbaar fort is. "Als je op hun Facebookpagina kijkt, zie je enkel positieve verhalen maar aan dit hele besluit is niks positiefs te vinden.” 

Silos roept dan ook op om op de Facebook-pagina van het ziekenhuis te laten weten dat je het oneens bent met dit besluit. Wethouder van Aaken ziet nog een kans via het ministerie van Volksgezondheid. "Zo'n besluit vereist een breed draagvlak bij alle partners in de zorgketen en dat is er nu duidelijk niet.” Daarnaast gaan er nog meer acties volgen. De Rover: “Het ziekenhuis neemt geld en niet de zorg als maatstaf. Misschien moeten partners in de keten die taal ook maar eens gaan spreken. Wat als de huisartsen en verloskundigen voortaan naar een ander ziekenhuis gaan doorverwijzen?”

MEER WETEN EN DOEN?

- Teken de petitie op www.vlietland.petities.nl

- Volg de Facebook-pagina van VolwaardigVlietlandZiekenhuis

- Volg op Twitter de hashtag #VolwaardigVlietland.