Het kan niemand ontgaan: Pokémon GO is een rage. Je speelt het spel op je smartphone en het doel is digitale beestjes te vangen. Ik ga niet uitleggen hoe het allemaal werkt. Dat is al voldoende in de media gedaan.
Wie toch meer wil weten: ga het gewoon spelen! Ook ik, als gemeenteraadslid, moet bekennen dat ik het spel ontzettend fanatiek speel!
Ik vind dit spel helemaal super, gaaf, wauw en verbazingwekkend goed en simpel in elkaar zitten. Maar het is ook nog eens op een geweldig moment op de markt gekomen. Wat is er mooier dan in het zomerreces je eigen stad ontdekken?
De afgelopen weken heb ik het spel iedere vrije dag wel even een uurtje gespeeld. Het gaf een mooie gelegenheid om een wandelingetje maken en tegelijk nog even zeldzame Pokémons aan de haak te slaan. Helemaal te gek is het natuurlijk als je ziet dat er ergens een hotspot (pokestop) met een speciaal effect aanstaat (luremodel). Daar komen extra mensen en Pokémons op af. En juist dat vind ik het leukst.
Afgelopen week bijvoorbeeld in het Plantagepark. Ik kom hier eigenlijk vrij weinig. Meestal fiets ik erlangs en een keer per jaar ben ik er met de dodenherdenking. Maar nu zat ik er vanwege het ontzettend lekkere weer. Wat is er mooier dan in een parkje te zitten?
Maar er was nog een reden: er zouden extra Pokémons op af komen. Waar extra Pokémons zijn, zijn ook extra jongeren. En wat gebeurt er dan? Je raakt met elkaar aan de praat. Ik heb zodoende de afgelopen tijd een hoop Schiedammers gesproken die ik niet kende. Zij mij ook niet trouwens. Maar als na een tijdje dan toch naar voren komt dat je een lokale politicus bent, gaan veel mensen spontaan vertellen wat ze vinden van de stad.
Zo hoor je nog eens wat. Dit bijvoorbeeld: er is veel te veel leegstand in de binnenstad. Ja, ze merken wel dat er wat gebeurt, maar dat is nog lang niet genoeg. Ook veel gehoord: lokale informatie komt bijna niet bij de inwoners terecht. En tot slot vinden de meeste jongeren dat er nog altijd te weinig activiteiten voor hen zijn. Nu gaan zij naar een evenement zoals het zomerterras in Vlaardingen of een festival in Rotterdam. In Schiedam heb je straks natuurlijk de jaarlijkse Brandersfeesten, maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op…
Kortom: een spel kan flink verrassen en onbedoelde gevolgen hebben. Het weerlegt de vooropgezette mening van velen die meenden dat het spel juist antisociaal zou zijn. Deelnemers zouden alleen maar op hun mobiel staan te turen. Ik ervaar dat heel anders. Volgens mij spreek ik juist veel meer mensen. Natuurlijk kun je de vraag stellen of het dan zo nodig dit spel moet zijn om er op uit te gaan? Ongetwijfeld zijn er meer goede manieren om met mensen in gesprek te komen, maar het leuke van dit spel is dat het mensen samenbrengt op prachtige locaties in de stad en hen tegelijk verbindt.
Misschien zouden meer raadsleden dit spelletje eens moeten proberen…