Stichting Batavier, Milieudefensie en Bomenridders willen dat de rechter een uitspraak doet over de herplant van vierduizend bomen die sneuvelden in Schiedam toen de A4 Delft-Schiedam werd aangelegd. Maar de gemeente Schiedam zelf wil dat ook: deze kwestie speelt al twee jaar en er moet nu maar eens duidelijkheid komen, zo gaf de jurist van de gemeente aan tijdens de rechtszaak die door Batavier c.s. was aangespannen. De zaak werd op donderdag 22 september behandeld in Rotterdam.

De vraag waar de rechtszaak om draait en waar ook de GroenLinks-fractie al eerder aandacht voor heeft gevraagd, is: heeft de gemeente Schiedam terecht gesteld dat met het planten van 450 bomen en 4000 "veren" (jonge boompjes) is voldaan aan de compensatieplicht die Rijkswaterstaat had? Want de gemeente had bij de kapvergunning in 2011 bepaald dat er een plicht was alle vierduizend te kappen bomen een-op-een te compenseren. Daar leek voor de GroenLinks-fractie geen woord Spaans bij: vierduizend bomen kappen is vierduizend bomen planten.

Helaas bleek dat er in het inrichtingsplan voor het dakpark A4 slechts 450 bomen werden herplant. Voor de rest werd volstaan met zogenaamde “veren” (vaak niet meer dan een tak met wat wortels er aan) die pas over een jaar of twintig enige omvang zullen bereiken (als zij overleven). Jeroen Ooijevaar stelde over deze kwestie onder andere in december 2014 nog de vraag of het college van b&w de kaders die door de gemeenteraad in het bomenbeleid zijn gesteld goed heeft uitgevoerd en of die kaders dan wel zo goed waren. Toen wilde de burgemeester er niet over praten, maar tijdens de rechtszitting bleek dat de gemeente zelf inmiddels de kaders veranderd heeft. Zij legt tegenwoordig voor herplant standaard een plantmaat op én een termijn waarbinnen die herplant plaats moet vinden. Iets dat in 2011 niet het geval was.

Helaas wilde de gemeente niet toegeven in 2011 in de fout te zijn gegaan. Zelfs de stadsecoloog van de gemeente bleef volhouden dat met de “veren” een prima invulling wordt gegeven aan die herplantplicht. Uiteindelijk komt er een prachtig dakpark, en dat is toch wat de Schiedammers willen…..

Dat het dakpark mogelijk best wel fraai wordt, stond volgens Batavier niet ter discussie, maar wel het feit dat er van het aantal van vierduizend bomen dat gekapt is, er slechts zo’n vierhonderd echte bomen herplant worden. De rest bestaat uit "veren"/twijgen en geen bomen. Mr. Dijk van Batavier c.s. liet foto’s zien waarop de slechte staat van de in dit voorjaar geplante ''veren" zichtbaar was. Vele zijn al dood en het hele plantvak is overwoekerd door onkruid. De gemeente liet weten Rijkswaterstaat te zullen houden aan het onmiddellijk vervangen van dode "veren" gedurende drie jaar. Maar hoe zij dat ging afdwingen en welke controle zij daarop zou uitoefenen kon de gemeente niet zeggen. De rechter leek deze “afspraak” met RWS weinig stevig te vinden, want nergens vastgelegd. Een kwestie die ongetwijfeld aanleiding zal zijn voor vragen in de gemeenteraad.

De gemeente kon de rechter niet duidelijk maken waarom zij niet inhoudelijk heeft gereageerd op het deskundigenrapport van Batavier c.s. en bleef herhalen dat een "veer" hetzelfde is als een boom. En dat zal één van de zaken zijn waarover de rechter binnen zes weken een uitspraak zal doen. De hamvraag is: moet de gemeente van de rechter alsnog van Rijkswaterstaat eisen ruim vierduizend echte bomen te planten of desnoods financieel te compenseren in het boomfonds, of komt de gemeente weg met deze slappe hap?

Vijftien procent van de Schiedamse bomenvoorraad werd gekapt voor de aanleg van een snelweg. Een enorme aanslag op het leefmilieu van een stad met duurzaamheid hoog in het vaandel. Als inwoner van Schiedam mag je verwachten dat de gemeente er alles aan doet om de schade te herstellen.