Sandra Mantingh is nu zo’n 3 maandjes raadslid en vertelt je in deze column hoe ze tegen het onderwerp duurzaamheid in Schiedam aan kijkt.

Duurzaamheid is een hot topic, eindelijk wat ons betreft, want het zal geen verrassing zijn dat dit  bij ons al jaren bovenaan op de agenda staat. We zijn dan ook trots dat duurzaamheid een verantwoordelijkheid is geworden van alle wethouders en dus door het alle portefeuilles verweven zit. In het collegeprogramma lichten ze toe dat duurzaamheid als het fundament onder alle beleidsterreinen wordt gezien. Champagne!

Ik vertrouw ons ambitieuze college er natuurlijk op dat ze voortvarend met de duurzaamheidsplannen aan de slag gaan, maar dat betekent gelukkig niet dat ik kan gaan slapen in de raadszaal. De oplettende kijker is het namelijk waarschijnlijk al opgevallen: de GroenLinks-fractie gaat graag het debat aan en houdt van duidelijkheid.

Zo stond afgelopen commissie vergadering dankzij ons de bespreking van het jaarverslag duurzaamheid 2017 op de agenda. Een uitgebreid document (en hippe website) waarin de gemeente verslag deed van welke stappen zijn ondernomen op het gebied van duurzaamheid. De resultaten werden echter maar beperkt of onduidelijk gecommuniceerd. Na vragen hierover kwam er wel wat meer duidelijkheid, maar dit had natuurlijk in eerste instantie al opgenomen moeten worden in het verslag. Zeker wat betreft duurzaamheid, wat voor een hoop mensen vaak toch een beetje een vaag blijft, is het extra belangrijk om duidelijk en transparant te zijn als gemeente. Gelukkig is actieve communicatie over het duurzaamheidsbeleid opgenomen in het collegeprogramma, dus verwacht ik dat dit probleem de komende 4 jaar niet meer aan de orde is.

Daarnaast hebben we duidelijkheid gekregen over de aansturing van portefeuille overstijgende duurzaamheidsdoelen en de samenhang tussen de duurzaamheidsdoelstellingen in de losse portefeuilles. (zoals het energieneutraal willen zijn in 2040 en 15% van de Schiedamse daken belegd te hebben met zonnepanelen) Deze algemene overkoepelende duurzaamheidsdoelstellingen zullen worden gecoördineerd en geborgd door afdeling Milieu. De wethouder Natuur, milieu en dierenwelzijn zal dus nog ongetwijfeld vaker vragen van ons krijgen. Dat vindt hij vast niet erg, omdat het betekent dat zijn nalatenschap goed opgevolgd wordt. ;)

Om de twee bovenstaande zaken, duidelijke communicatie, op alle duurzaamheidsdoelstellingen, dus ook de overkoepelende, extra te kunnen waarborgen, zullen wij tijdens de behandeling van de Zomernota 2019 een motie indienen die in lijn is met de mede door GroenLinks landelijk voorgestelde Klimaatwet. Nieuwsgierig? Dinsdag 3 juli vanaf 17:00 uur is de raadsvergadering live te volgen via www.schiedam.nl of vanaf de tribune in de Aleidazaal.