De WOT’s zijn een begrip en zijn niet meer weg te denken als we praten over oplossingen voor problemen als huiselijk geweld, opvoedproblemen, geestelijke zorg en onlangs nog: signalering van problematische schulden en schuldhulpverlening. Vandaag besprakn we ook hun potentiële rol in de jeugdzorg. Daarbij heb ik dan voor ogen (en ik vermoed dat meer leden van de raad dat hebben), dat er in elke wijk in Schiedam een inlooppunt is waar de wijkbewoners met allerhande problemen gemakkelijk binnen kunnen lopen, meteen goed geholpen worden dan wel eenvoudig en correct doorverwezen. De fracties van Fractie van Dijk, Progressief Schiedam en GroenLinks Schiedam zijn ervan overtuigd dat het samenbrengen van meerdere disciplines onder één dak (en die dan ook laagdrempelig toegankelijk zijn), maatschappelijke positieve effecten kan hebben. Zeker voor gezinnen met meerdere problemen is het een uitkomst om niet meer telkens bij een andere organisatie hetzelfde verhaal hoeven te vertellen. 

Het is tenslotte al moeilijk genoeg om toe te moeten geven dat je een probleem hebt, laat staan meerdere. Het is al moeilijk genoeg dat je toe moet geven dat je niet in staat bent de dagelijkse sores, die iedereen wel eens ondervindt, zelfstandig het hoofd te bieden.

Juist daarom vinden onze fracties zo’n multidisciplinair systeem als de Schiedamse WOT’s zo belangrijk. Zie hier dan het rapport van LPBL wat dit ook nog eens onderschrijft. Het lijkt er op dat we op de goede weg zijn.

En toch…. Er wringen een paar dingen. 

Één van de aanbevelingen in het rapport is om meer samenwerking te zoeken met de nuldelijnszorg (de zorg die gegeven wordt door mantelzorgers, vrijwilligers en familie, red.). Nu zag ik in een notitie uit 2015 dezelfde aanbeveling al voorbij komen. Kan het college hier eens nader op ingaan? Is dat tot nu toe niet gelukt? Is er geen tijd voor geweest? Willen die maatschappelijke organisaties en bewonersinitiatieven dat wel?  Je mag tenslotte verwachten dat er in 5 jaar tijd best iets van terecht kan komen. 

In de cijferbijlage staat dat er 2900 langlopende trajecten zijn behandeld en ruim 1000 kortlopende en incidentele kwesties. Daarnaast wordt niet elk kort contact geregistreerd en laten we dat vooral zo houden. Maar laten we voor het gemak eens aannemen dat de WOT’s dus ruim 5000 cases hebben behandeld. Dat is ongeveer 30 zaken (incl. de incidentele en kortlopende klantcontacten) per medewerker per jaar. Dat lijkt mij niet heel veel, maar ik geloof niet dat de medewerkers hun tijd niet hard nodig hebben. Is dit ook het gemiddelde bij wijkteams in andere steden? Kan de wethouder hier eens op reflecteren?

We praten hier over een project dat verregaande maatschappelijke impact heeft en moet hebben. Daarbij is de kwaliteit, de kwantiteit en het bereik van de wijkteams van doorslaggevende betekenis. We hebben het hier over een project dat de Gemeente Schiedam jaarlijks €5.000.000,00 kost. Dat is niet niks. Des te vreemder is het dat de Raad zelden of nooit de resultaten en het functioneren van de WOT’s te bespreken krijgt. Is het college het met mij eens dat de WOT’s en de inwoners van Schiedam die de ondersteuning van de WOT’s nodig hebben, die aandacht wel verdienen? Nu verwacht ik dat het college dit zal bevestigen dus is mijn volgende vraag of het college dan ten minste kan rapporteren in de vorm van een jaarplan en een jaarverslag? En omdat ik ook daar een positieve reactie op verwacht, grijp ik de gelegenheid aan om te vragen om in het eerstvolgende rapport ook een overzicht te geven van de besluitvorming tot nu toe. Ook de financiële besluitvorming. Wanneer kan de Raad het eerste jaarplan tegemoet zien?

Nabericht: naar aanleiding van de vragen en opmerkingen van Bart heeft wethouder Ruseler toegezegd dat vanaf begin 2021 de WOT’s halfjaarlijks geëvalueerd zullen worden en bij het eerstvolgende verslag krijgt de Raad, zoals gevraagd, ook een overzicht van de (financiële) besluitvorming tot nu toe. Met het twee keer per jaar bespreken van deze jaarverslagen en jaarplannen, is de raad beter in staat haar controlerende rol te vervullen. Ook heeft de wethouder aangegeven dat hij wil zoeken naar een modus waarmee we in coronatijd toch weer een soort werkbezoeken kunnen organiseren.