Helaas zien we dat de oprukkende stad het bestaande groen steeds meer bedreigt. Het lijkt wel of we huizen en wegen belangrijker vinden. Daarom moeten we de ‘groene long’ van Schiedam beschermen. De gemeente wil dit echter niet meer in de vorm van het bestemmingsplan ‘Groene Long’ dat in 2018 afloopt. In 2017 startte het gemeentebestuur een verkennende discussie rond ‘Schiedams Midden’. Hierin kondigde de gemeente aanslagen aan op het groen van het Beatrixpark en Thurlede. GroenLinks wil de groenblauwe functie van Poldervaart en Beatrixpark juist versterken. Wat ons betreft zijn doorgaande autowegen in het park en woningbouw onbespreekbaar.

Voor het in stand houden en verbeteren van het bomenbestand in Schiedam moet het huidige bomenbeleid op de schop. GroenLinks wil een veel verdergaande herplantplicht. Bovendien zal de gemeente zelf het goede voorbeeld moeten geven. Hoe? Simpel: voor elke gekapte boom komt een gelijkwaardige boom terug. En voordat er wordt gekapt toetst een onafhankelijke commissie met ook externe experts of de kap noodzakelijk is en of de herplant een volwaardige vervanging is. Met GroenLinks in het college komen trouwens nog 4000 échte bomen terug voor de 4000 gekapte bomen bij de aanleg van de A4 Delft-Schiedam!

Bij diversiteit van de stadsnatuur horen dieren. Zo wil GroenLinks het aantal bijenbanen uitbreiden. In woonwijken komt door energiebewust (ver)bouwen steeds minder plek voor vogels. GroenLinks wil dat de gemeente bij elk bouwproject natuurinclusief bouwt. Zo nemen architecten, bouwers en ontwikke- laars natuurontwikkeling mee in hun ontwerp. Zo zou de Kloosterplaats een echt groen stadspark moeten worden en kan op meer plekken in de stad beton ver- vangen worden door echt groen.

Het is ook belangrijk rekening te houden met bloeitijden van bloemen bij het maaien. Ook een stuk groen waar de natuur zijn gang kan gaan komt de natuur ten goede. Op deze manier willen we vlinders en andere bestuivers de kans te geven nectar te verzamelen. Stadsnatuur komt het best tot zijn recht als we er ons met zijn allen verantwoordelijk voor voelen.

Bewoners krijgen dus de mogelijkheid om stukken openbaar groen te adopteren en dit zelf in te richten en te onderhouden. Schoolpleinen worden groener en minder betegeld. Er komt meer ruimte voor groen onderwijs, waarbij leerlingen verantwoordelijk zijn voor het groen in de eigen schoolomgeving. GroenLinks wil dat Schiedammers genieten van al deze natuurlijke schoonheid. Dat kan door met de fluisterboot te varen, te spelen in de natuurspeeltuinen of door het natuur- en milieueducatieprogramma. Bewonersinitiatieven en -participatie zijn welkom om zo de inzet van kennis en expertise van bewoners bij het beheren van de groene omgeving te benutten. Mooie voorbeelden daarvan zijn te vinden bij de Plantage en de Bijenbaan.