GroenLinks ziet een belangrijke rol voor wijkagenten. De “omloopsnelheid” van wijkagenten ligt veel te hoog. Wij zien graag dat zij langere tijd in dezelfde wijken werkzaam blijven. Als agenten vaker op de fiets of lopend door de wijk gaan, zijn zij ook makkelijker aanspreekbaar dan hun collega’s in surveillanceauto’s. De ‘lichtblauwe brigade’ heeft een belangrijke toezichthoudende rol maar kan de politie niet vervangen.
Cameratoezicht kan soms nodig zijn. Dit geldt ook voor andere repressieve maatregelen. Maar GroenLinks wil deze middelen alleen inzetten als het echt niet anders kan. We willen geen schijnveiligheid creëren. En zeker niet de vrijheden van mensen onnodig schaden.
Schiedammers moeten zich ’s nachts op de fiets ook prettig voelen. Fietsroutes moeten veilig zijn én veilig aanvoelen. Dat kan al heel simpel: zorg dat de fiets écht voorrang krijgt bij stoplichten. Laat fietsers niet midden in de nacht minutenlang voor een rood verkeerslicht staan. Dat geeft alleen maar een onprettig gevoel.
Ook op andere manieren wil GroenLinks de grondrechten van inwoners beschermen. Wij willen nieuwe gemeentelijke (veiligheids-)maatregelen onder- werpen aan een privacyscan. Daarmee brengen we onwenselijke gevolgen in kaart. En natuurlijk moeten gemeentelijke websites en systemen goed beschermd zijn tegen cyberaanvallen en virussen. De informatie van bewoners is privé en dat blijft ook zo.
GroenLinks is vóór legalisering van softdrugs. Het huidige gedoogbeleid leidt alleen maar tot onwenselijke en vaak criminele situaties. Wat ons betreft loopt de gemeente voorop in de (de)regulering. Laten we hierbij samenwerken met de coffeeshophouders in de stad. Hierbij wordt uiteraard ook aandacht besteed aan gezondheidsrisico’s van verslavende middelen.